Pojedine kompanije u BiH već koriste vještačku inteligenciju: “Goste služe roboti”

12.12.2023. | 13:32

Određen broj kompanija u BiH već je svoje poslovanje optimizovao uz pomoć vještačke inteligencije, a postoje slučajevi kompanija iz oblasti trgovine i ugostiteljstva u kojima goste služe roboti, izjavio je danas Danijel Petrović, direktor “Vau” agencije koja je organizator regionalne biznis “Go” konferencije u Banjaluci.

“Nemam podatke o tome kako je to uticalo na njihove kupce i korisnike. To je stavka kojom se trebamo baviti, iskustvima kupaca, ali i korisnika, jer je badava vještačka inteligencija ako kupci i korisnici nisu time zadovoljni”, rekao je Petrović novinarima.

On je naveo da je cilj ove konferencije da podstakne promjene kroz razgovore o različitim tematikama koje se bave razvojem privrede pod uticajem savremenih tehnologija.

Ivanka Novaković iz beogradskog “Delta holdinga” rekla je da je za biznis neophodno da se koristi vještačka inteligenciju, koja će dovesti do smanjenja broja radnih dana, a ne broja radnika.

Novakovićeva smatra da će za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje vještačka inteligencija dovesti do toga da će se u prosjeku raditi tri i po do četiri dana sedmično i da je moguće da skoro dođe do takvog nečeg.

“Neće nas zameniti vještačka inteligencija. Nas će zameniti ljudi koji dobro koriste vještačku inteligenciju. Nema bojazni od nje, već treba učiti rad sa vještačkom inteligencijom s ciljem povećanja vlastite konkurentnosti”, navela je Novakovićeva.

Direktor programa “Go” konferecnije Tatjana Vučić navela je da je vještačka intelegencija tema broj jedan ove konferencije , gdje se nastojalo da se ova tema dovede u realan kontekst.