Pojedina osiguravajuća društva i dalje krše premijski sistem: Novi obračun zbog nelegalnih popusta

Tržište osiguranja Republike Srpske i dalje urušavaju nelegalni popusti prilikom registracije vozila, pa tako, na primjer, tehnički pregled pojedina društva naplaćuju 40 umjesto 55 KM i time narušavaju tarifni sistem.

Na ovaj problem predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću u petak su na sastanku ukazali predstavnici društava za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković istakao je za “Glas Srpske” da im je na sastanku obećano da će se Vlada zajedno sa svim nadležnim organima uključiti u rješavanje ovog problema.

– Kako bi se pojedincima, koji daju nelegalne popuste, konačno stalo u kraj, na raspolaganju će nam u narednom periodu biti inspekcija, policija i sve ostale institucije koje mogu da doprinesu uređenju tržišta osiguranja u Srpskoj – rekao je Dujaković.

Dodao je da je na sastanku sa Viškovićem bilo riječi i o uticaju pandemije na industriju osiguranja.

– Kao i sve ostale sfere u društvu, pandemija je pogodila i industriju osiguranja, koja je lani imala rast u nekom malom procentu u odnosu na prethodne godine. Lani smo imali manju dobit, jer su štete bile veće. Nadamo se da će ova godina biti bolja za sve – kazao je Dujaković za Glas Srpske.

Sektor osiguranja, istakao je on, zapošljava mnogo radnika, te redovno uplaćuje plate i doprinose.

Da su nelegalni popusti u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti i dalje prisutni potvrdio je i generalni direktor “Dunav osiguranja” Bojan Popović. On kaže da tržište još nije drastično narušeno, ali da iskakanja iz zakonskih okvira i dalje ima.

– U nekoliko navrata smo pokušavali dogovoriti da se stane sa nelegalnim popustima, međutim pojedina društva to nisu ispoštovala pa smo se ponovo počeli uvlačiti u taj vrtlog – kazao je Popović.

Dodao je da pojedinci ne biraju način na koji će privući mušterije, od popusta prilikom tehničkih pregleda, bonova za gorivo pa do samog novca.

– Naše tržište je mala bara puna krokodila, zato je ta borba za klijente tako izražena – istakao je Popović.

Naglasio je da će, kako bi pronašli prave mehanizme da se tim negativnim pojavama stane u kraj, u narednom periodu biti održan niz sastanaka.

Nelegalni popusti u osiguranju od autoodgovornosti već godinama su prisutni u Srpskoj, a osiguravajuća društva ranije su čak potpisivala i sporazume kojima su se obavezivali da neće odobravati nelegalne popuste i kršiti premijski sistem. Međutim, ti dogovori su uglavnom ostajali samo mrtvo slovo na papiru.

Putno osiguranje

Na poslovni rezultat osiguravajućih kuća u Srpskoj prošle godine u određenoj mjeri uticala je i zabrana putovanja zbog virusa korona.

Bojan Popović je istakao da je lani dobit od putnog osiguranja u “Dunav osiguranju” bila manja za oko 400.000 KM.

– Lani smo ostvarili premiju od oko 50.000 KM, koja se ranije na godišnjem nivou kretala do pola miliona KM – kazao je Popović.

 

 

Ostavite komentar: