Podsticajna sredstva za samozapošljavanje: Po 6.000 KM za troje mladih preduzetnika

14.12.2022. | 19:33

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš danas je potpisao ugovor sa troje mladih preduzetnika o dodjeli po 6.000 KM podsticajnih sredstava za samozapošljavanje u okviru “start ap” preduzetništva za ovu godinu.

Ugovore su potpisale Branka Slijepčević iz Vijačana, koja će sredstva uložiti u proizvodnju košnica za pčele, kao i Anja Lepir i Nataša Medar iz Prnjavora koje otvaraju zasebne kozmetičke salone.

Tomaš je budućim mladim preduzetnicama čestitao na želji i hrabrosti da razviju vlastiti posao.

“One su primjer da je Prnjavor veliki izvor preduzetničkog potencijala. Opština će u vremenu koje je puno izazova i prepreka uvijek stati iza mladih koji imaju hrabrost, ali i ideju da uđu u preduzetnički svijet”, istakao je Tomaš.

Slijepčevićeva je rekla novinarima da njena porodica koja se bavi pčelarstvom želi proširiti djelatnost na proizvodnju košnica.

“S obzirom na to da već posjedujemo 150 košnica, imamo u planu da i dalje povećavamo broj pčelinjih društava. Za tako nešto potrebne su nam nove košnice koje su dosta skupe, pa smo odlučili da dobijena sredstva uložimo u mašinu za pravljenje košnica i tako smanjimo troškove”, navela je Slijepčevićeva.

Nataša Medar kaže da se za otvaranje kozmetičkog salona odlučila po završetku srednje škole kako bi obezbijedila egzistenciju i ostala u Prnjavoru.

“Prnjavor je mala, ali razvijena sredina u kojoj svi kozmetički saloni rade i imaju mnogo posla, i zato vjerujem da ćemo Anja i ja uspjeti”, rekla je Medareva, kojoj, kao i Anji Lepir mnogo znače i sredstva dobijena od lokalne zajednice.

Današnjim potisivanjem ugovora broj mladih ljudi koji je ove godine dobio sredstva za svoje ideje i projekte posredstvom “start ap” preduzetništva povećao se na ukupno osam, od kojih je šest korisnika finansirala Opština Prnjavor, a dva prnjavorska Omladinska banka.