Podržane snažnim padom zaliha u SAD-u: Cijene nafte ostale blizu 79 dolara

30.03.2023. | 16:35

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 79 dolara, podržane snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjeno snabdijevanje iz Rusije. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podne bila viša za 49 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 73.55 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvještaj američke vlade koji je pokazao pad zaliha nafte u prošloj sedmici za čak 7.5 miliona barela, na najniži nivo u dvije godine, signalizirajući snažnu potražnju. Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha.

Podršku cijenama pruža ove sedmice i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Čejhan, a saopštenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Izvoz oko 450 hiljada barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošli vikend nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz. Ali podrška cijenama zbog zapleta oko izvoza mogla bi vrlo brzo okopniti, komentarisali su analitičari Sitija.

“Promjene u unutrašnjoj politici Iraka mogle bi vrlo brzo dovesti do trajnog političkog rješenja”, nagađaju u američkoj investicionoj banci, procjenjujući da bi isporuke kroz cjevovod mogle porasti za oko 200.000 barela dnevno.

Američke zalihe i peripetije s izvozom iz iračkog Kurdistana nadjačali su blaži pad ruske proizvodnje u prve tri sedmice marta što se očekivalo, prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila za 300.000 barela dnevno, a ne za 500.000 kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je juče cijena barela nafte njenih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 77.72 dolara, prenosi “Index”.

Oznake: Berza, Cijena, Nafta