Podjela na održiva i neodrživa preduzeća na čekanju

22.07.2020. | 08:23

Od dugo najavljivane liste javnih preduzeća u Srpskoj koja bi bila podijeljena na održiva i neodrživa izgleda da za sada nema ništa jer pojedina ministarstva nisu u mogućnosti da definišu jasne kriterijume za podjelu firmi na dobre i loše.

U Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS kazali su “Glasu Srpske” da je izrada liste održivih i neodrživih javnih preduzeća povjerena ovoj banci i ministarstvima koja su nadležna za ta preduzeća.

– Kako pojedina resorna ministarstva u toku sprovođenja ove aktivnosti nisu bila u mogućnosti da definišu jasne kriterijume za podjelu pojedinih javnih preduzeća na održiva i neodrživa, a imajući u vidu njihov značaj sa stanovišta djelatnosti koju obavljaju i javnog interesa za obezbjeđenje iste, ova lista do danas nije sačinjena – naveli su u IRB.

U ovoj banci nisu naveli koja to resorna ministarstva nisu bila u mogućnosti da definišu jasne kriterijume za podjelu preduzeća na održiva i neodrživa.

Ekonomisti ističu da je posao Vlade, odnosno resornih ministarstava, da privedu kraju izradu liste održivih i neodrživih javnih preduzeća.

– Treba vidjeti da li administracija ne može da odgovori tom zahtjevu. Možda su u zastoju i konfuziji i zbog sve ove situacije u vezi sa virusom korona. Svi su nekako dekoncentrisani. Ipak, mislim da taj posao nije naročito komplikovan. Nije teško napraviti selekciju dobrih i loših preduzeća. Ta lista nam je i te kako potrebna i za strategiju razvoja – naveo je ekonomista Goran Radivojac.

Naglasio je da Srpska treba da što prije izađe sa listom preduzeća koja su joj ključna za razvoj i opstanak, te da treba na osnovu te liste koncipirati strategiju razvoja.

– To je posao stručnjaka u ministarstvima Vlade Srpske, a ne novinara i ekonomista. To nije tako težak posao da se ne može napraviti i da mu ne možemo odgovoriti – naveo je Radivojac.

Formiranje liste održivih i neodrživih javnih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada RS preuzela prihvatanjem Reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. U Akcionom planu za sprovođenje Reformske agende navedeno je i da nakon formiranja liste održivih i neodrživih javnih preduzeća Vlada treba da donese odluku šta će sa firmama koje se nalaze na listi loših. U skladu sa Akcionim planom Vlade RS nosilac aktivnosti izrade liste održivih i neodrživih preduzeća u RS je IRB RS u saradnji sa resornim ministarstvima.

Spisak javnih preduzeća

Investiciono-razvojna banka RS je 2016. godine sačinila listu preduzeća koja prema Zakonu o javnim preduzećima ulaze u kategoriju javnih.

– Taj spisak dostavljen je nadležnim ministarstvima da bi svako od njih izvršilo podjelu na održiva, odnosno sa manjim ili većim potrebama za restrukturisanje i neodrživa. Na spisku se nalazi 166 preduzeća – kazali su ranije u IRB-u.

 

Izvor:(Glas Srpske)