“Skriveni” troškovi: Podigao kredit za stan, a dok ga je kupio, to više nije bila ista cifra

16.03.2024. | 11:56

Građani koji planiraju da kupe stan uglavnom razmišljaju samo o tome koliko će ih koštati sama nekretnina, učešće za kredit i, eventualno, agencijska provizija.

Ipak, kupovina stana nije samo podizanje kredita i useljavanje u novi dom, već sa sobom nosi čitav niz troškova. U to uvjerio Beograđanin Aleksa R. koji je, kada se upustio u rješavanje stambenog pitanja, morao da izdvoji 1.600 evra više nego što je prvobitno planirao i to bez kupovine namještaja.

Kada je planirao kupovinu stana, Aleksa R. znao je da će morati da obezbijedi dovoljno novca za učešće, kako bi podigao stambeni kredit, a uz to i za agencijsku proviziju, ali kada se upustio u ovaj proces, shvatio je da će morati da spremi daleko više novca nego što je planirao.

-Pronašao sam stan od nekih 45 kvadrata na Voždovcu, koji je koštao tačno 100.000 evra, što mi je odgovaralo jer sam mogao da priuštim 20.000 za učešće koje iznosi 20 odsto i još 2.000 za agencijsku proviziju od dva procenta. Međutim, ubrzo sam shvatio da postoji bezbroj drugih troškova, koji mi nikada nisu ni pali na pamet – priča Aleksa.

Porez

Prvi iznenadni trošak, koji i nije bio tako mali, jeste porez na prenos apsolutnih prava, u iznosu od 2,5 odsto, što je zapravo namet koji plaćaju svi kupci nekretnina u starogradnji, odnosno onih u kojima je neko već živio. –Naravno da znam da porez mora da se plati, ali nekako sam navikao na to da je porez već uračunat u cijenu kao u prodavnicama. Ipak, to ovdje nije slučaj, tako da sam morao da platim još 2.500 evra, mada za njegovo plaćanje postoji rok od 30 dana, ne mora istog trenutka da se plati. Ja sam imao opciju i da mi se vrati porez za 40 kvadrata, jer nikada ranije nisam imao stan u svom vlasništvu, tako da je mene porez zapravo izašao malo manje od 300 evra. Sva sreća pa sam kupio stan u starogradnji, jer je PDV za novogradnju 20 odsto – priča on.

Obrada kredita, hipoteka, mjenice…

Budući da je sagovornik portala Nova odlučio da kupi stan uz pomoć kredita, osim učešća od 20 odsto vrednosti nekretnine, što je u startu znao da mora da plati, banka mu je dostavila čitav spisak dodatnih troškova. Mjenice, izvještaj Kreditnog biroa, izdavanje lista nepokretnosti, upis hipoteke, trošak obrade kredita… Tu je i izdatak za notara, koji treba da ovjeri kupoprodajni ugovor, a to košta nekoliko stotina evra, u zavisnosti od vrijednosti nekretnine.

A tek opremanje…

Sagovornik je sa planiranih 102.000 stigao na 103.610 evra.

-Znam da to možda ne djeluje kao drastično više novca, ali pogledajte, ja sam morao da platim više od 1.000 evra više nego što sam planirao, a to nikako nije malo novca – morao sam više od jedne prosječne plate da dam na te ‘skrivene’ troškove – kaže Aleksa.

A onda je krenuo novi krug troškova, a to je opremanje stana.