Podići svijest o značaju ove teme: BiH ima milijardu kilograma otpada za proizvodnju bio mase

31.03.2022. | 16:46

BiH ima milijardu kilograma neiskorištenog otpada za proizvodnju bio-mase i bilo kojeg drugog energenta iz nje, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Učestvujući na konferenciji “Zelena tranzicija privrede BiH – izazovi i očekivanja”, Vuković je rekao da je Komora već duže vrijeme aktivna kada je u pitanju cirkularna ekonomija i zelena tranzicija privrede u BiH, prateći evropske i svjetske standarde, prenosi Mondo.

Prema njegovim riječima, upravo direktive EU koje nalažu prelazak na određene zelene energije, BiH primoravaju da prati evropske tokove.

“Ukoliko u dogledno vrijeme ne budemo proizvodili određenu robu u BiH, posebno čelik, aluminijum, đubrivo, minerale iz zelene energije, obnovljivih izvora energije ili vodnog potencijala koji imamo, plaćaćemo jako velike poreze prilikom izvoza, odnosno uvoznik će plaćati na tu robu visoke takse koja služi dekarbonizaciji, te tako ispadamo iz igre konkurentnosti”, istakao je Vuković.

On je rekao da je cilj konferencije da se podigne svijest o značaju ove teme i skrene pažnja da zakonodavci moraju pratiti savremene trendove. On je izrazio žaljenje što su privrednici u BiH “deset kopalja” ispred zakonodavca.

Vuković je naveo da je to ono u čemu Spoljnotrgovinska komora vidi priliku podsticanja, rada u tim oblastima kako bi zakonodavac što prije shvatio u “koji voz mora uskočiti”.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju – RESET Mirza Kušljugić rekao je da infrastruktura za tranziciju nije pripremljena, te napomenuo da u Federaciji BiH /FBiH/ nije usvojen zakon o obnovljivim izvorima energije uprkos upućenim apelima.

“Dakle, sve liči da će ova komplikovana situacija kada je u pitanju energetske sektor ići haotično ili kako smo mi to nazvali, očekuje nas scenario `savršene oluje`. Možda bismo sad mogli reći da je `savršena oluja` već počela”, istakao je Kušljugić.

Prema njegovim riječima, BiH bi trebala da prati posljednje trendove u EU kada je u pitanju zelena tranzicija.

Potpredsjednik Udruženja prevoza putnika pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Saudin Parić rekao je da je cijena goriva enorman udar na poslovanja prevozničkih preduzeća i da se ove firme mogu prebaciti na alternativna goriva u gradskom i prigradskom saobraćaju, ali ne i u međunarodnom.

“Kompanija može sama podnijeti nabavku i održavanje tih vozila, ali nam treba garancija da će taj komprimovani prirodni gas biti dostupan na tržištu”, istakao je Parić i dodao da su električna vozila druga alternativa.

On je naveo da će električna vozila u BiH biti prisutna u budućnosti, ali da je trenutno potrebna velika investicija za njihovu nabavku.”Nadamo se da će se približavanjem EU uskladiti i propisi i da će biti olakšan uvoz takvih vozila”, naveo je Parić.

Današnju konferenciju organizovala je Spoljnotrgovinska komora, a okupila je privrednike i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o pitanjima značajnim za unapređenje poslovnog okruženja u BiH.

Oznake: Otpad