Podbacili i kvalitet i rod duvana: Proizvođači ističu da bi ovo mogla biti posljednja sezona

23.08.2021. | 08:15

Berba duvana na poljima u Posavini i Semberiji je u toku, a prema prvim procjenama i rod i kvalitet su podbacili u odnosnu na prošlu godinu, zbog čega pojedini organizatori proizvodnje ističu da bi ovo mogla biti posljednja sezona.

Direktor bijeljinskog preduzeća “Duvan” Čedo Gotovčević rekao je da je berba na semberskim poljima ove godine krenula nešto ranije.

“Kvalitet je znatno lošiji, čak upola lošiji u odnosu na lanjski rod. Planom smo predvidjeli 1.400 kilograma po hektaru, ali bićemo zadovoljni ako to bude bar 1.000 kilograma, jer i rod je podbacio”, rekao je Gotovčević za “Glas Srpske”.

Dodao je da bi kiša, koju duvanari željno iščekuju,  možda mogla malo popraviti situaciju, ali ako se u idućih desetak dana nastavi suša, kazao je Gotovčević, list duvana će pregoriti i od njega neće biti ništa.

“Otkupna cijena se ne mijenja već godinama i ona se kreće u prosjeku oko tri marke po kilogramu za treću klasu”, rekao je Gotovčević.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Obudovac” Maksim Petrović potvrdio je da je berba duvana u Posavini u toku i dodao da očekuje oko 1,5 tonu po hektaru. On je dodao da duvan još nije dobro osušen u sušnicama, te da ne može govoriti o kvalitetu.

“Čekamo i kišu da padne, jako je toplo. U berbu je ušlo nekoliko poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Petrović.

On je podsjetio da je za ovu sezonu proizvodnja duvana sorte virdžinija ugovorena sa oko 40 proizvođača na 47 hektara.

Govoreći o otkupnim cijenama, Petrović je kazao da za prvu klasu duvana sorte virdžinija plaćaju 4,5 marke po kilogramu, drugu 3,8 KM, a za treću klasu oko tri marke.

Duvanari ističu da je suša najveći problem trenutno jer je usporila razvoj duvana i produžila rokove. Proizvođači kažu da im na ruku ne ide ni to što su podsticaji za duvan smanjeni sa 0,37 feninga po kilogramu, koliko su iznosili 2019. godine, na 0,31 fening.

Neizvjesnost u proizvodnji i otkupu pratila je proizvođače i u prošloj godini, a proizvođači iz Semberije i Posavine su početkom februara prošle godine protestovali na ulicama i zbog visokih nameta Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zbog kojih su, kako tvrde, prinuđeni da smanje pa i ugase proizvodnju.

Troškovi

Organizatori proizvodnje duvana ističu da je za proizvodnju na jednom hektaru potrebno oko 4.000 maraka direktnih ulaganja, bez dnevnica. Naglašavaju da je potrebno minimum 150 kilograma roda na dunumu da bi pokrili troškove proizvodnje.

Oznake: Berba, Duvan, Kvalitet