Podaci Zavoda za statistiku: Realan rast BDP-a u Srpskoj 6,9 odsto

31.03.2022. | 11:39

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u četvrtom tromjesečju prošle godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je gotovo 3,35 milijardi KM i imao je realni rast od 6,9 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u posljednjem kvartalu prošle godine iznosila je 2,74 milijarde KM, dok je vrijednost poreza na proizvode, umanjena za subvencije na proizvode, bilo nešto više od 606 miliona KM.

Značajan realni rast bruto dodate vrijednosti za 13,8 odsto bio je u područjima trgovine, saobraćaja i skladištenja i u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Republički zavod za statistiku naveo je da, prema prvim procjenama, Republika Srpska bilježi rast ekonomske aktivnosti u sva četiri tromjesečja prošle godine i da je ostvaren realni rast BDP-a u prvom, drugom, trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na ista tromjesečja 2020. godine od 2,1 odsto, 10 odsto, 6,3 odsto i 6,9 odsto.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini u poređenju sa 2019. godinom, koja je predpandemijska, iznosio je 3,7 odsto, podaci su Zavoda.