Podaci Zavoda za statistiku FBiH: Prosječna plata u avgustu 1.281 KM

16.10.2023. | 15:04

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Federaciji BiH /FBiH/ u avgustu iznosila je 1.281 KM i nominalno je viša za 1,9 odsto, a realno viša za jedan odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u avgustu nominalno je viša za 12,6 odsto, a realno viša za 8,7 odsto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate u avgustu u odnosu na jul zabilježeno je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 7,1 odsto, zatim u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti za 6,8 odsto, te hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 4,9 odsto.

U istom periodu najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja i to za 3,1 odsto, zatim i u ostalim uslužnim djelatnostima za 2,4 odsto, te umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 2,1 odsto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u avgustu u FBiH iznosi 1.991 KM i nominalno je viša za 2,1 odsto, a realno viša za 1,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u avgustu nominalno je viša za 13,1 odsto, a realno viša za 9,1 odsto.