Podaci UIO: Za osam mjeseci rekordnih šest milijardi i 931 milion KM

21.09.2023. | 14:51

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u osam mjeseci ove godine prikupila je rekordnih šest milijardi i 931 milion KM indirektnih poreza, što je 495 miliona KM više nego lani, konstatovano je na sastanku predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto i direktora Uprave Zorana Tegeltije.

Tegeltija je tokom sastanak upoznao Krištovu o svim najvažnijim poslovnim procesima koje obavlja Uprava, kao i o aktuelnim problemima, posebno kada je riječ o kadrovskoj strukturi i nedovoljnom broju službenika, kao i neadekvatnim uslovima za rad, posebno u Banjaluci.

Bilo je riječi i o aktivnostima planiranim u narednom periodu koje bi trebale doprinijeti unapređenju rada UIO i ostvarivanju još boljih odnosa s poslovnom zajednicom i građanima u BiH.

Krišto je pozdravila stupanje na snagu Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost /PDV/, čime je napravljen još jedan iskorak ka poreskim olakšicama za doniranje hrane, nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Izmjenu Zakona o PDV-u.

Ona je upoznala Tegeltiju i o incijativi Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje, kao i sa inicijativom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za smanjenje, ukidanje ili vraćanje PDV-a na lijekove, medicinske materijale, opremu, te ostalu robu i usluge koje nabavljaju radi pružanja zdravstvene zaštite, a sve sa ciljem rasterećenja poslovanja ustanova iz oblasti zdravstva, kao i povećanja kvalitete zdravstvenih usluga koju koriste krajnji korisnici.

Oznake: Porez