Podaci Agencije za statistiku: U februaru cijene u BiH više za 1,5 odsto

28.03.2022. | 16:28

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u prosjeku su više za 1,5 odsto u odnosu na januar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u februaru u prosjeku su skuplji za 2,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, alkoholna pića i duvan za 0,2 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,1 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za jedan odsto, a zdravstvo za 0,3 odsto.

Prevoz je u prosjeku skuplji za 3,3 odsto, komunikacije, obrazovanje i ostala dobra i usluge za po 0,1 odsto, dok su rekreacija i kultura u prosjeku skuplji za 0,5, za koliko su poskupjeli i restorani i hoteli.

Nivo cijena u BiH u februaru, u odnosu na isti mjesec lani, viši je za 8,1 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 13,3 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za sedam odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 5,1 odsto, a zdravstvo za 1,1 odsto.

U februaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prevoz je u prosjeku skuplji za 15,4 odsto, komunikacije za 0,3 odsto, za koliko je u prosjeku skuplje i obrazovanje, rekreacija i kultura za 4,6 odsto, restorani i hoteli za pet odsto, a ostala dobra i usluge za 3,2 odsto, dok su odjeća i obuća u prosjeku jeftiniji za 7,1