Početak školske godine vjetar u leđa prevoznicima u RS

Autobuskim prevoznicima u Republici Srpskoj početak nove školske godine znači i početak normalizacije u prevozu putnika, te mnoge firme koje su se pribojavale zatvaranja firmi od septembra sada nastavljaju s radom i planiraju nove redove vožnje kako bi ih prilagodili učenicima.

Momčilo Sladoje, direktor “Centrotransa” iz Istočnog Sarajeva, kaže  da se nada da će sada imati više putnika u svojim autobusima, te da bi se moglo reći da je početak nove školske godine u normalnim okolnostima spriječio zatvaranje firmi za prevoz putnika.

“Zasad neće biti zatvaranja. Pokušavamo se prilagoditi početku nastave u školama, što ide veoma teško jer neke škole počinju s radom u sedam, neke u pola osam, a neke kasnije. Uvedene su dvije smjene i četiri grupe zavisno od broja učenika, dosta je šarolika situacija. To se opet razlikuje od početka rada u firmama pa gubimo onda radnike koji putuju autobusima. Sada je sve to narušeno, uvode se novi redovi vožnje i prilagođavamo ih počecima nastave”, kaže Sladoje i dodaje da je septembar eksperimentalan za škole, pa tako i za prevoznike.

“Ima nagovještaja da situacija ide nabolje. Vidjećemo kako će se sve reflektovati u narednom periodu. Inače, u septembru smo imali ozbiljne prihode od đaka, ali ne smijemo sada da prognoziramo. Vidjećemo hoće li biti putnika u novim redovima vožnje, hoće li djeca kupovati karte i slično. Uglavnom, sada produžavamo svoj rad i nećemo zatvarati preduzeća”, rekao je Sladoje.

Kada su u pitanju ostale linije, on kaže da je tu loša slika, slaba popunjenost autobusa, dok od međunarodnih linija još voze samo za Srbiju. Pantelija Mitrović, direktor bijeljinskog “Semberija transporta”, rekao je da neće biti zatvaranja ovog preduzeća, kako su ranije najavljivali, te već danas kreću s prodajom karata mada očekuju da će učenika biti manje nego prethodnih godina.

“Ova tri mjeseca smo jedva izdržali. Sad očekujemo bolje vrijeme zbog prevoza učenika, dok po pitanju međunarodnog prevoza ostajemo na minimalnom broju polazaka jer su granice i dalje zatvorene, a vjerovatno se do kraja godine to neće ni promijeniti”, rekao je Mitrović za “Nezavisne”.

Istakao je da je juče zajedno sa šest prevoznika bio na sastanku kod Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, te da je dogovorena novčana pomoć na mjesečnom nivou koja će na neki način kompenzovati očekivani manji broj učenika u prevozu.

“Po novim rasporedima za školu više se ne ide u klasične smjene, već se ubacuju međusmjene, te tako maltene radimo dupli posao. Imaćemo sad potpuno nove satnice da bismo se prilagodili početku nastave i međusmjenama”, ističe Mitrović. Dodao je da su do daljeg obustavili rad njihove turističke agencije.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS, kaže za “Nezavisne novine” da se nada da će se situacija stabilizovati i da će krenuti s normalnim održavanjem linija i onim brojem putnika koje su imali i prije pandemije virusa korona. Ističe da ima pokazatelja da se situacija normalizuje, ali i da se prevoznicima i povećavaju troškovi jer kreću sa svim polascima.

“Zasad nastava počinje normalno i prodaja karata je krenula normalno. Kada je Banjaluka u pitanju, počinju svi registrovani redovi vožnje u gradskom i prigradskom saobraćaju, koji se odnose na ugovor s gradom Banjaluka. U područnim, republičkim linijama još postoji određeni broj redukcija iz razloga što je dozvoljeno prevoznicima da koriguju linije prema broju putnika”, kaže Mijić.

Dodao je da ne može govoriti o količini prodatih mjesečnih karata dok se ne završi prodaja. Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, on kaže da je i dalje u apsolutnom zastoju te da problem predstavlja i sve veći broj onih koji nelegalno prevoze putnike u zapadne zemlje.

 

 

Ostavite komentar: