“Po pravdu” sudskim putem: Radnički savjeti tuže Folksvagen zbog smanjenja plata

13.04.2023. | 19:06

Brojni Folksvagenovi radnički savjeti bore se protiv smanjenja plata sudskom tužbom protiv njemačkog proizvođača automobila, nakon presude njemačkog Saveznog suda pravde (FCJ).

Prvo ročište o ovom pitanju održava se na radnom sudu u Hanoveru, rekao je portparol suda za “DPA”. Raspravljaće o žalbi člana radničkog savjeta VW Commercial Vehicles u Hanover-Stokenu. Savjet preduzima mjere protiv smanjenja plate od oko 300 evra bruto mjesečno, prema radničkom savjetu VW.

Sudovi u obližnjem Braunšvajgu i Emdenu bave se sličnim slučajevima koje su pokrenula radnička savjeti Folksvagena, prema predstavniku suda.

Ranije ove godine, FCJ je poništio oslobađajuće presude za četiri bivša kadrovska menadžera VW. Riječ je o tome da li su odobravali neprimjereno visoke plate i bonuse za rukovodeće kadrove između 2011. i 2016. godine.

Bivši predsjednik radničkog savjeta Bernd Osterloh, primjera radi, u nekim godinama je primao više od 700.000 evra.

Državno tužilaštvo u Braunšvajgu podiglo je optužnice za zloupotrebu povjerenja protiv četiri menadžera. Međutim, regionalni sud u Braunšvajgu nije mogao prepoznati nikakvu namjeru i oslobodio ih je – tu presudu je kasnije poništio FCJ.

“Volkswagen AG je uzeo u obzir osnove presude. Kompanija će imati u vidu nalaze sadržane u njoj u vezi sa standardom naknade radničkog savjeta”, rekao je proizvođač automobila sa sjedištem u sevjernom gradu Volfzburgu kao odgovor na presudu FCJ.

U skladu s tim, same “hipotetičke” pretpostavke o budućoj karijeri člana radničkog savjeta ne mogu biti mjerilo za njihovu platu, prenosi “Autoblog”.

Oznake: Folksvagen, Tužba