Po EU standardima: Košarac potpisao sporazum o podršci fitosanitarnom sektoru

21.07.2022. | 19:36

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potpisao je danas u italijanskom gradu Bariju Operativni sporazum za implementaciju projekta “Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u BiH radi usklađivanja sa EU standardima – Fito BiH /PHYTO/”.

Košarac je istakao da je suština i cilj ovog projekta, vrijednog oko 1,2 miliona evra, jačanje fitosanitarnog sistema u BiH i njegovo postepeno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

“NJegova realizacija posebno je značajna zbog usklađivanja tehničkih i organizacijskih vještina i nadležnosti tijela odgovornih za fitosanitarnu dijagnozu i fitosanitarne kontrole i inspekcije sa EU standardima”, istakao je Košarac.

Projekt implementira Međunarodni centar za napredne Mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut u Bariju zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je naveo da su direktni korisnici projekta ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH, nadležno odjeljenje Vlade Brčko distrikta, te Poljoprivredni institut Republike Srpske, kao i Fitosanitarna laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Korisnici su i Federalni zavod za poljoprivredu, Federalni agro-mediteranski zavod, Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Vlade Brčko distrikta.

Razgovarano je i o drugim projektima koje Institut realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima nadležnim za sektor poljoprivrede, a Košarac je zahvalio partnerima iz Instituta u Bariju za projekte koji znače podršku poljoprivrednom sektoru.

Jedan od njih je i projekat održivog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine u područjima s prirodnim ograničenjima.

“Vrijednost ovog projekta je 2,4 miliona evra i implementiraće se u 10 opština u Republici Srpskoj i FBiH. U planu su i projekti `Grin end helti`, koji će pomoći brendiranju i promociji domaćih proizvoda, kao i projekat koji se tiče zaštite biodiverziteta. Ukupna vrijednost sva četiri projekta je devet miliona evra”, naveo je Košarac.

Košarac je informisao sagovornike da Ministarstvo na čijem je čelu ima koordinišuću ulogu u oblasti poljoprivrede, koja je u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, kao i da vlade Republike Srpske i Federacije BiH vode adekvatne i odgovorne politike pomoći i podrške ovom sektoru.

“Naša opredijeljenost je da štitimo i unapređujemo domaće poljoprivredne kapacitete kroz otvaranje novih tržišta, ispunjavanje evropskih standarda i promociju domaćih proizvoda”, poručio je Košarac.

Na sastanku je ukazano i na naučnu saradnju koju Institut u Bariju ostvaruje sa univerzitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

S tim u vezi Košarac je ocijenio da je su to primjeri pozitivne i korisne prakse, koju je potrebno jačati i unapređivati u budućnosti.

Predstavnici Instituta u Bariju danas su prihvatili Košarčev poziv da u septembru posjete BiH, te je dogovoreno da naredni sastanak bude održan u Trebinju, uz učešće predstavnika resornih entitetskih ministarstava, privrednog sektora, te Odsjeka za agromediteranske kulture Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Usaglašeno je, takođe, da u okviru radne posjete bude organizovan i susret sa proizvođačima vina u hercegovačkoj regiji.