“Plata na ruke” piše kaznu poslodavcu

13.08.2021. | 07:43

Poreski obveznici kojima je mjerama Vlade Srpske odobrena pomoć radi ublažavanja ekonomskih posljedica usljed pandemije virusa korona, a kod kojih se prilikom kontrole utvrdi da su isplaćivali dio plate “na ruke”, biće kažnjeni.

Potvrđeno je to u odgovoru Ministarstva finansija RS na poslaničko pitanje poslanika Spomenke Stevanović (DEMOS).

Stevanovićeva je od resornog ministarstva zatražila pojašnjenje kako će biti tretirana preduzeća koja su u prošloj godini ostvarila određene pomoći i subvencije od Vlade, a s druge strane Poreska uprava utvrdi da su ta ista preduzeća radila na crno, u smislu isplaćivanja plata.

– Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da je poreski obveznik isplaćivao dio plate u gotovini, a Poreska uprava RS dokaže takve nezakonite radnje, obvezniku će se obračunati i naložiti plaćanje punog iznos poreza i doprinosa na lična primanja na iznos plate koji je stvarno bio isplaćivan. Takođe, protiv obveznika će biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak u zavisnosti od visine utajenih poreza i doprinosa – navela je u odgovoru ministarka finansija Zora Vidović.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za “Glas Srpske” da se Komora zalaže za poštivanje zakona te da svako ko to ne čini treba da bude sankcionisan.

– Preduzeća, odnosno poslodavci, koji izbjegavaju izmirivanje obaveza predviđenih zakonom, predstavljaju nelojalnu konkurenciju onima koji izmiruju sve obaveze. Za poslovnu zajednicu u Srpskoj neprihvatljivo je da imamo one koji izbjegavanjem zakona nanose štetu i onima koji posluju po propisima – istakao je Blagojević.

Dodao je da su se u pandemiji poslodavci suočili sa različitim problemima, ali da se prilikom dodjele pomoći i podsticaja moraju ispunjavati uslovi i da ne bi trebalo da dolazi do zloupotreba.

Da su oni koji krše zakon nelojalna konkurencija u svim branšama saglasni su i u Uniji udruženja poslodavaca RS.

– Nemamo informacije da ijedna naša članica isplaćuje platu u koverti. Apsolutno smo protiv toga i konstantno upozoravamo da konkurentnost preduzeća nije ista ukoliko se ide mimo zakona. Za svaku isplatu plata iz dobiti moraju biti isplaćeni porezi i doprinosi – rekao je potpredsjednik Unije Dejan Mijić.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović rekao je da dok god se ne počnu sankcionisati oni koji krše zakon, nema boljitka ni za jednog radnika.

– Moramo jednom prestati raditi u sivoj zoni i zaboraviti kovertu. Kontrole i sankcije moraju biti sprovedene što prije. Kada se sve uvede u legalne tokove biće više novca u budžetu i tada će rasti i plate i penzije – rekao je Savanović.

Smanjenje nameta

Dejan Mijić je rekao da se Unija zalaže za legalizaciju svih novčanih tokova u Srpskoj.

– Povećavanjem discipline, odnosno ulaskom svih plata u legalne tokove i izlaskom iz sive zone, doći će do rasta prihoda u budžetu, a samim tim i do uslova za generalno smanjenje procenta poreza i doprinosa – kazao je Mijić.