Planovi firme: Ford Escape bi mogao uskoro u penziju, a Kuga još i ranije

06.06.2022. | 21:01

Kao i mnogobrojni automobilski proizvođači, i Ford trenutno prolazi kroz veliku revoluciju po pitanju električnih automobila.

Sve je manje onih pokretanih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem goriva, a iz dana u dana, vidimo značajan broj četvorotočkaša na struju ih zamjenjuju.

Ford planira da investira sumu od pedeset milijardi američkih dolara s ciljem da godišnje širom svijeta isporučuje oko dva miliona električnih vozila.

Firma će takođe biti podijeljena u dvije divizije, a jednu će činiti oni kultni modeli kao što su Serija F, Explorer, Bronco i Mustang, a odvojeno od njih će poslovati i divizija za električne automobile.

Predsjednik firme Džim Farli je nedavno pričao sa medijima o planovima u pogledu toga kako će sve funkcionisati, o čemu ćemo detaljno i pisati u narenih nekoliko dana, a današnja tema se odnosi na vjerovatno gašenje još jednog velikog imena.

Vijest i nije iznenađujuća jer, kao što smo spomenuli, debi svakog novog vozila na struju uglavnom znači da onaj sa SUS motorom mora u penziju.

Već je najavljeno da će veći krosoveri Ford Edge i Lincoln Nautilus biti eliminisani kada dođe kraj sadađnje generacije i da će njihova fabrika proizvoditi električne modele počev od 2025. godine.

U nedavnom razgovoru sa medijima, spomenuti Farli je rekao da firma ima u planu da “zadrži profitabilne modele kao što su Mustang i Bronco, dok oni sa manjom zaradom kao što su Edge i Escape nemaju razlog da opstanu”.

To je medijima bio dovoljan razlog da zaključe kako ćemo kompaktnom krosoveru pisati čitulju, a ista sudbina će vjerovatno zadesiti i njegovu premijum verziju nazvanu Lincoln Corsair. Escape se inače prodaje i pod imenom Kuga na evropskom tlu, a naredne godine će dobiti “zatezanje bora” prije eventualne smrti.

Veliku ulogu u drastičnom padu prodaje Escapea ima i sama strategija Forda da ponuda dva krosovera sličnih dimenzija, prenosi AutoRepublika.

Jedan od njih je spomenuti Escape dok je drugi Bronco Sport. Iako je model iz ove priče prošle godine trijumfovao po prodajnim brojevima (145.415 prema 108.169), Bronco Sport je taj koji se prodaje po značajno većim cijenama i samim tim je profitabilniji za firmu.

Escape se inače nudio u četiri generacije, od čega je prva debitovala 2000. godine.

Prve dvije su razvijene u zajedničkom naporu s japanskom Mazdom, dok su one posljednje dvije gotovo identične evropskom modelu Kuga.

Najbolja prodajna godina je bila 2017. kada je isporučeno 308.296 jedinica, pa je pad prodaje definitivno drastičan.

Još uvijek nema govora šta će se desiti sa Kugom na Starom kontinentu, ali šanse su velike da će ona biti eliminisana još ranije.

Ford je najavio da će prodavati samo električne automobile u Evropi do 2030. godine, a u takvu strategiju se Kuga nikako ne uklapa.