Piletina iz BiH uskoro kreće ka EU

29.06.2019. | 15:13

Iako su dvije domaće klanice prije mjesec i po dana dobile zeleno svjetlo za izvoz piletine na tržište Evropske unije, iz BiH još nije izvezen ni gram tog mesa, a prema najavama proizvođača, prvi kamioni sa robom uskoro će krenuti ka Zapadu.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su, nakon što je BiH uvrštena na spisak zemalja kojima je odobren uvoz mesa peradi u EU, izvršili kontrolu klanica kompanija “Madi” i “Brovis”, koje su prethodno podnijele zahtjev za izvoz pilećeg mesa na tržište Evrope.

– Nakon toga smo informaciju proslijedili Evropskoj komisiji, koja ju je u skladu sa svojim procedurama proslijedila svim državama članicama na konsultacije. Pošto nije bilo primjedbi, obje klanice su uvrštene na spisak onih kojima je odobren uvoz piletine u EU, a lista je stupila na snagu 15. maja – rekli su u Kancelariji za veterinarstvo.

Naglašavaju da je izvoz mesa peradi iz “Madija” i “Brovisa”, s obzirom na to da su nadležna tijela ispunila sve pravne i logističke pretpostavke, mogao krenuti sredinom maja.

– Sav posao u vezi s izvozom sada je na tim kompanijama i njihovom menadžmentu, koji treba da se probiju na tržište EU i nađu trgovce sa kojima mogu realizovati posao – dodali su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Direktor kompanije “Madi” Maid Jabandžić za “Glas Srpske” kaže da intenzivno rade na pronalaženju kupaca.

– Dugo smo čekali tu dozvolu, sve je još friško, tako da za sada ništa nismo izvezli, ali trenutno sam u Švajcarskoj i pregovaram sa potencijalnim kupcima. Nešto dogovaramo i sa drugim zemljama, tako da se nadam prvom izvozu “Madija” veoma skoro – rekao je Jabandžić. Ocijenio je veoma značajnim to što je domaćim kompanijama napokon odobren izvoz.

– Siguran sam da ćemo u narednom periodu zahvaljujući tome moći povećati proizvodnju i zaposliti nove radnike – rekao je Jabandžić.

Marketing menadžer grupacije “Akova impeks”, u sklopu koje posluje i kompanija “Brovis”, Nedžad Biberović kaže da za sada, uprkos dozvoli, ne planiraju izvoz.

– Potrebe domaćeg tržišta za piletinom su porasle, tako da trenutno nemamo dovoljnih količina mesa. S obzirom na to da nam je domaće tržište prioritet, ne znamo kada ćemo krenuti s izvozom. Kupaca u Evropi ima, to nije sporno, sporne su nam količine – rekao je Biberović.

Prerađevine

Kako “Glas Srpske” saznaje, procedure u vezi s izvozom prerađevina od pilećeg mesa u EU još nisu završene.

– Nadamo se da će to biti uskoro i mi već planiramo da prve kamione sa robom pošaljemo sredinom avgusta. Imamo razrađeno tržište s obzirom na to da naša fabrika u Sloveniji već snabdijeva potrošače u Evropskoj uniji – rekao je direktor kompanije “Argeta” u BiH Samir Brodović.

 

Izvor:(Glas Srpske)