Petrović zadovoljan: Elektroprivreda Srpske stabilan i likvidan sistem

24.06.2022. | 20:03

Generalni direktor “Elektroprivrede” Republike Srpske Luka Petrović poručio je danas u Trebinju da je i pored sve snažnije energetske krize u Evropi, “Elektroprivreda” apsolutno stabilan i likvidan sistem, te da je u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno električne energije u vrijednosti 250 miliona KM.

Petrović je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kojeg je upoznao o situaciji u elektroenergetskom sektoru Republike Srpske, istakao da će ovo preduzeće imati električne energije za izvoz, kako mu i priliči.

On je naveo da je u toku i osnovni remont rudnika i Termoelektrane “Gacko”.

On je podsjetio da je u prvih pet mjeseci ove godine preduzeće izvezlo električne energije u vrijednosti 250 miliona KM.

“Standardan izvoz svake godine je od 160 do 190 miliona KM. Naravno za očekivati je i u posljednjem kvartalu značajne izvoze tako da ćemo sigurno imati dobre rezultate”, rekao je on.

Petrović je naveo da ih poslije pozitivnih rezultata u 2021. godini sigurno očekuje najbolji rezultat u istoriji, jer ove godine preduzeće puni 30 godina od osnivanja.

On je naglasio da iako čudno zvuči, najbolji rezultat za 30 godina postojanja “Elektroprivreda” Republike Srpske će upravo ostvariti u tekućoj godini i u energetskoj krizi.

“Cijene električne energije su rapidno porasle od pet do sedam puta. Iz tih razloga su se povećali prihodi. Svi koji posluju sa `Elektroprivredom` i sa zavisnim preduzećima dobro znaju da je u proteklih nekoliko mjeseci postignuta likvidnost, da uspješno plaćamo obaveze prema Nezavisnom operateru sistema i prema prenosnoj kompaniji `Elektroprenos BiH`, te prema svim dobavljačima”, rekao je on, pojasnivši da misli i na proizvodna i na distributnivna preduzeća.

On je ukazao da je reorganizacija distributivnih preduzeća donijela pozitivno poslovanje svih pet distributnih kompanija u Republici Srpskoj.

“Jasno je da možemo da kažemo da je `Elektroprivreda` Republike Srpske i garant budžeta Vlade Republike Srpske jer ogromna sredstva uplaćujemo. Mogu da kažem samo za doprinose radnika elektroenergetskog sistema uplaćujemo više od 130 miliona KM na godišnjem nivou”, rekao je Petrović.

Kad je riječ o investicijama, Petrović je naveo da je Dodika upoznao da se vrlo aktivno radi na investiciji Hidroelektrane /HE/ “Dabar”, te da je potpisan kredit i osiguranje kredita.

“U toku je i završna faza dodjele raspoloživosti sredstava tog kreditnog aranžmana, kao i realizacija HE na Bistrici jedan, dva i tri, snage 39,5 megavata, odnosno realizacija toga ugovora vrijednosti 102 miliona evra”, rekao je Petrović.

On je dodao da je Dodika je upoznao i o projektu solarne elektrane “Trebinje jedan” koji se realizuje u saradnji sa renomiranom mađarskom kompanijom “Lugos renjuvbl” i “Optimum solarom”.

“Za mjesec ili dva trebaju da počnu pripremni radovi, a glavni u septembru-oktobru kada ćemo dobiti prvu solarnu elektranu tih dimenzija na Balkanu 73 megavata”, naveo je direktor “Elektroprivrede” Republike Srpske.

Kad je riječ o vjetroparku “Hrgud”, Petrović je ukazao da nije prekinuta investicija koju finansira NJemačka razvojna banka, koja je podijeljena u tri lota.

“Jedan od tri lota jesu pristupni putevi koji će dobro doći Berkovićima i koji će biti realizovan u aranžmanu `Elektroprivrede Republike Srpske`”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, peta investicija je hidroelektrana “Buk Bijela” u hidroenergetskom sistemu Gornja Drina, podsjećajući da je prije par dana zasijedala mješovita zajednička komisija, Komisija za koncesije BiH, Komisija za koncesije Republike Srpske.

“Oni su se pojedinačno izjasnili da smatraju da je ova procedura ispoštovana i da nema razloga za usporavanje dodijeljene koncesije za hidroelektranu `Buk bijela`”, rekao je Petrović.

On je naveo da su takva izjašnjenja upućena Ustavnom sudu BiH koji bi ih trebao da prihvati, te da se na taj način otkoče dalje prepreke uspostavljene kroz inicijativu bošnjačkih parlamentaraca iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“Očekivati je i da i u tom zajedničkom projektu elektroprivreda Republike Srpske i Srbije budu otklonjene sve dileme i prepereke koje nam postavljaju drugi. Veoma dobro znamo da je Hidrelektrana `Bik bijela` započeta 80 godina prošlog vijeka, tada je imala sve dozvole, od ekoloških, imovinskih, projektnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu i sada neko postavlja pitanje o legalnosti projekta”, dodao je on.

Petrović je zaključio da su mnogi ljubomorni što “Elekroprivreda” i Vlada Srpske uspijevaju da u svojoj režiji realizuju projekte iz obnovljivih izvora i time ojačaju prihode ove kompanije.

“Ubjeđen sam da ćemo biti među najstabilnijim sistemima u ovom dijelu Evrope”, napomenuo je direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” koji se danas sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miiloradom Dodikom.