Petrović ocijenio: Za trideset godina “Elektropriveda” dala mnogo Srpskoj

19.08.2022. | 09:13

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović najavio je za Srnu da će ovo preduzeće u septembru obilježiti jubilej – 30 godina postojanja i istakao da će, realizacijom pet velikih projekata i programom energetske održivosti domaćinstava i privrede, biti ostvareni dodatni prihodi od 750 miliona KM koji će biti usmjereni u dalji razvoj.

On je naglasio da je za tri decenije “Elektroprivreda Srpske” potpuno stabilizovala svoju kadrovsku, organizacionu i tehničku strukturu, a sada i ekonomski najbolje stoji u cijelom svom postojanju.

“`Elektroprivreda Republike Srpske` je i najpovoljniji snabdjevač električnom energijom na Balkanu i šire, kako za domaćinstva tako i za privredu, i siguran sam da ćemo i u budućnosti održati status najpovoljnijeg snabdjevača električnom energijom u Evropi”, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da je ukupna proizvodnja električne energije “Elektroprivrede Republike Srpske” godišnje oko 5.600 gigavat-časova, što znači da će sa ovim programom obezbijediti dodatnih pet odsto.

“Hoćemo da ponudimo mnogim preduzećima da dođu na naše područje, da ovdje otvaraju radna mjesta. To je nešto što će biti prezentovano u narednih mjesec dana. To su preduzeća koja imaju potrošnju električne energije 10 procenata i više, to su željezare, hemijska industrija, staklarska industrija ili aluminijumska industrija, jer oni će svi biti ugroženi u poslovanju. Već ima primjera da su se nekolike željezare i čeličane u NJemačkoj zatvorile”, rekao je Petrović.

On je objasnio da je energetska kriza zahvatila Evropu zbog narušenih odnosa sa Rusijom, što je ugrozilo mnoga radna mjesta, ali i bruto domaći proizvod.