Petričević: Sačuvana vitalnost privrede u Srpskoj i pored velikih izazova

16.11.2021. | 23:23

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je vitalnost privrede u Srpskoj sačuvana i pored velikih izazova koje je izazvala pandemija kovida 19.

“Za period januar – septembar 2021. godine imamo rast industrijske proizvodnje od 14 odsto. Osim toga, imamo i rast prosječne neto plate koja u septembru iznosi 1.024 KM. Sa druge strane, uspjeli smo da zadržimo i broj radnika, pa čak i da povećamo u odnosu na početak pandemije na nekih 275.000”, rekao je Petričević.

On je istakao da su sve aktivnosti koje je resorno ministarstvo sprovelo u prethodnom periodu zajedno sa Vladom Republike Srpske u najvećoj mjeri bile usmjerene na saradnju poslovne zajednice i institucija.

Petričević kaže da su u stalnoj komunikaciji sa svim socijalnim partnerima i da kroz zajednički nastup nastoje da odgovore svim izazovima.

“To ćemo svakako da radimo i u budućnosti i zahvaljujući toj pozitivnoj saradnji možemo biti svi, na neki način, zadovoljni s obzirom na kakve smo probleme nailazili u prethodnom periodu koji su direktno bili uzrokovani samom pandemijom kovida 19”, rekao je Petričević za ATV.

On je naveo da je Vlada Srpske kroz mjere koje je sprovodila u dobroj mjeri pomogla privrednicima.

“Sa druge strane bio je i jedan odgovoran pristup i odnos privrednika koji su bili dovoljno sposobni da se prilagode poslovanju u vandrednim okolnostima, gdje su određeni uspjevali da svoje poslovne aktivnosti preusmjere u druge djelatnosti”, rekao je Petričević.

On je dodao da je ove godine Vlada Srpske pomogla privredu u procesu nabavke novih tehnologija i opreme u prerađivačku industriju u iznosu od sedam miliona KM.