Pet ključnih savjeta: Kako da dobro prođete na “Crni petak” i ne upadnete u zamku

23.11.2023. | 09:08

“Crni petak” pada svakog posljednjeg petka u novembru, a ovoga puta to je 24. Već su počele odavno reklame za popuste, a ponegdje piše i da idu i preko 50 odsto.

Crni petak se obilježava poslije Dana zahvalnosti, a tradicija je nastala tokom 60-tih godina 20. vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se decenijama kasnije proširila na veći dio planete.

Ranijih godina u Srbiji sniženja su išla i do 70 odsto. Ove godine ima i takvih najava, ali je mnogo više onih koji obećavaju popuste od 30 i 40 odsto. Popuste uveliko najavljuju prodavnice tehničke robe, sportske opreme, odjeće… Tržni centri imaju i svoje akcije, ali sve je to do maksimum 50 odsto.

Imajući u vidu i uobičajenu praksu da trgovci pred popust nerijetko podignu cijene, budite oprezni i razmislite da li vam i šta zaista treba. To je najvažniji savjet Marka Dragića, pravnog savjetnika pri Nacionalnom udruženju potrošača (NOPS), piše Blic.

Prema njegovim rečima, potrošači bi trebalo da obrate pažnju na realnu cijenu proizvoda, odnosno da provjere koliko je iznosila prethodna cijena i uporede da li je ponuđeni popust za njih opravdan.

-Dalje, ne bi trebalo da prave zalihe, kupite ono što vam je zaista neophodno. Dodatno, kad uporedite cijene, u pitanju je možda ista cijena koja je važila i prethodnog vikenda. Dakle, samo ono što je potrebno i opravdava popust – naveo je on. Upozorava da potrošače često privuče vizuelno reklama koja se odnosi na popust.

-Kada provjerite opravdanost kupovine, i odgovarajući popust, onda donesite ekonomsku odluku – rekao je on i dao još jedan važan savjet, a to je provjera samog proizvoda.

-Ako proizvod ne ispunjava karakteristike, teško ga je onda vratiti – rizik dokazivanja prelazi na potrošača – upozorava Dragić.

Stručnjaci su otkrili da je u stvari manje od jednog u deset proizvoda, koje su posmatrali, bilo jeftinije na Crni petak nego neki drugi dan u godini. Prošle godine, analitičari su upozorili i na to da je manija oko Crnog petka zapravo loša za trgovce i da dugoročno, može da im ubije posao.

Da li su ta sniženja realno velika ili je u pitanju samo “marketinška manipulacija” ostaje nam da se uverimo koliko u ovaj petak.