Pesimizam zavladao Evropom! Više od polovine malih i srednjih preduzeća očekuju bankrot

23.10.2020. | 20:53

Više od polovine malih i srednjih preduzeća u Evropi očekuju bankrot u narednoj godini ako ne dođe do rasta prihoda.

Jedna od pet kompanija u Italiji i Francuskoj očekuju da bi u narednih šest mjeseci mogle prijaviti bankrot, odnosno insolventnost. Istraživanje sprovedeno je na uzorku 2.200 malih i srednjih firmi u najvećih pet evropskih ekonomija.

Ako je pesimizam koji su istraživači utvrdili u istraživanju dobar pokazatelj onoga što će se zaista deđavati u budućnosti, evropska ekonomija naći će se u ogromnim problemima. Male i srednje firme ključne su za evropsku ekonomiju. One zapošljavaju dvije trećine radnika i donose više od polovine dodate vrijednosti.

Sveukupno, uzevši oko 70 odsto evropskih kompanija je od početka pandemije prijavilo niže prihode. U Italiji i Španiji taj procenat je značajno viši, a posljedica je višeg broja zaraženih i mrtvih, ali i strožih epidemioloških mera.

U istraživanju većina opisuje stanje u ekonomiji kao slabo. Najviše zabrinutosti vezano je uz nemogućnost vraćanja zajmova i otkaze radnicima, iako su sve vlade najavile neke vrste pomoći poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.