Period najjačih negativnih korona efekata: Bruto domaći proizvod Srpske pao za 6,9 odsto

01.10.2020. | 14:45

Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u drugom tromjesječju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,58 milijardi KM i realno je manji za 6,9 odsto nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u drugom tromjesječju ove godine bila je 2,19 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjenog za subvencije na te proizvode bila 391,3 miliona KM. Najveći pad bruto dodate vrijednosti u drugom tromjesječju ove godine od 25,2 odsto, u odnosu na isti period lani, bio je u područijima uslužnih djelatnosti, te u oblasti umjetnosti i zabave i rekreacije.

Kod trgovine, saobraćaja i skladištenja, zatim u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, djelatnosti pružanja hrane pad je bio 15 odsto.

Ekonomsita Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je to period najjačih negativnih efekata na privredu nastalih usljed pandemije virusa korona i da je Republika Srpska među malobrojnim evropskim društvima koja je imala jednocifren odstotak pada BDP.

“To je bilo vrijeme kada su preduzimane veoma restriktivne mjere za zaustavljanje širenja virusa korona, zatvoreni su, ili su veoma redukovano radili subjekti iz sektora u kojima je i u Srpskoj, ali i u svijetu, došlo do značajnijeg pada bruto dodate vrijednosti“, podsjetila je Stojadinovićeva. Stojadinovićeva je naglasila da je rast BDP u Srpskoj, u prvom redu, zavisan od oporavka zapadnevropskoh privreda koje su najvažniji partneri Republici Srpskoj.

Ona je naglasila da je, prema sadašnjem trendu kretanja spoljnotrgovinske razmjene i stanja industrije i uslužnih djelatnosti, realno očekivati popravak tog procenta pada BDP iz drugog ovogodišnjeg tromjesječja.