Pazar “u plusu”: Turkiš Erlajns ostvario dobit u prvom kvartalu uprkos koroni

Turkiš Erlajns je postao jedna od prvih velikih avio-kompanija koja je zabilježila dobitak u ovoj godini, budući da su joj prihodi od kargo saobraćaja pomogli da prebrodi oštar pad broja putnika uzrokovan pandemijom korona virusa.

Turski nacionaln i avio-prevoznik je u prvom kvartalu 2021. ostvario neto dobit od 61 milion dolara, nasuprot procjenama analitičara koji su očekivali gubitak od oko 42 miliona dolara, piše Dejli Sabah.

Ova kompanija je u istom periodu 2020. godine registrovala gubitak od oko 240,3 miliona dolara.

Turkiš Erlajns je od januara do kraja marta tekuće godine ostvarila ukupne prihode od 1,8 milijardi dolara, što je za 29 posto manje nego u prvom tromjesečju lani.

Prihodi od prevoza tereta su skočili 77 procenata na godišnjem nivou, na 824 miliona dolara, dok su prihodi u putničkom saobraćaju opali za 55 odsto, na 901 milion dolara.

Pored toga, operativni troškovi su srezani za skoro milijardu dolara, pri čemu su rashodi za gorivo smanjeni za 47 posto, za zaposlene 38 procenata, a za marketing i prodaju za 42 odsto.

U prva tri ovogodišnja mjeseca, tokom kojih su putnički kapaciteti bili redukovani za 48 posto, Turkiš Erlajns je prevezao ukupno 6,4 miliona putnika, s faktorom popunjenosti od 74 procenta na domaćim letovima i 61 odsto na međunarodnim linijama, navodi Dejli Sabah.

Ostavite komentar: