Patrušev obećao pomoć: Moskva će uskoro besplatno isporučiti žito afričkim zemljama

10.08.2023. | 15:00

Rusija će uskoro isporučiti afričkim državama od 25.000 do 50.000 tona žita besplatno, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, prenosi TASS.

– Isporučićemo afričkim zemljama žito besplatno. Za sada je riječ o šest zemalja i količini od 25.000 do 50.000 tona. Na tome sada radimo. Mislim da će te isporuke biti obavljene u bliskoj budućnosti – kazao je Patrušev.

Patrušev je podsjetio da je prošle godine Rusija izvezla rekordnu količinu žitarica – 60 miliona tona.

– Ove godine je planirano da se izveze oko 55 miliona tona, ali se ta cifra može korigovati naviše. Rusija će i dalje biti pouzdan partner prijateljskim zemljama u snabdijevanju ne samo žitom, već hranom uopšte – zaključio je ministar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da će Moskva nastaviti energično da radi na organizovanju snabdijevanja Afrike žitom, hranom i đubrivima, nakon prekida Sporazuma o žitu.

– Rusija je sposobna da zamijeni ukrajinsko žito i na komercijalnoj osnovi, ali i besplatno – poručio je ruski lider i dodao da Rusija, uprkos sankcijama, povećava isporuku poljoprivrednih proizvoda afričkim zemljama i da je u prvih šest mjeseci ove godine poslato skoro 10 miliona tona žita.

Ruski diplomata i šef Sekretarijata Foruma za partnerstvo Rusije i Afrike Oleg Ozerov rekao je da je Rusija na samitu u Sankt Peterburgu ponudila afričkim zemljama rješenje za probleme sa hranom nakon raskida Sporazuma o žitu.

Diplomata je podsjetio da je Rusija već pružila pomoć afričkim zemljama slanjem nekoliko pošiljki đubriva, u Malavu i Keniju.

Oznake: Afrika, Rusija, Žito