Pašalić poručio da nema razloga za brigu: Neće biti gladi, svega proizvodimo dovoljno

24.02.2022. | 07:38

Republika Srpska ima resurse i može da proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe. Iako ljudi ne žive u izobilju, situacija nije takva da će dovesti do gladi. Ne prolazimo mi kroz krizu prvi put.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, naglasivši da očekuje uobičajen obim proljećne sjetve.

“Cijena NPK đubriva 2008. godine bila je 2.100 KM po toni, a i tada se uz veće troškove sijalo, tako da je priča o pojavi gladi kod nas neutemeljena. Poljoprivreda zavisi od mnogo faktora, to je proizvodnja pod vedrim nebom, suša, grad, mraz, to su izazovi na koje ne možemo uticati, ali reagovaćemo kad god se pojavi problem”, rekao je Pašalić.

Na upit o stanju poljoprivrede Pašalić poručuje da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, ali je dobro da nema smanjenja obima proizvodnje. Ima oscilacija, ali najvažniji sektori su stabilni. Proizvodnja mlijeka koja je motor razvoja poljoprivrede je stabilna, iako se smanjuje broj proizvođača. To je trend koji je nemoguće zaustaviti. Ne postoji mjera koja nekoj baki i djedu može vratiti mladost. Problem je i uvoz velikih količina poljoprivrednih proizvoda i u tom smislu nije došlo do reakcije organa na nivou BiH.

“Često čujem negodovanja proizvođača. Naše je da ih saslušamo i da im pomognemo koliko možemo. Najbolji način da proizvođač postane konkurentan jeste da ima novu opremu i bolje uslove za proizvodnju. Javni poziv je otvoren do 21. marta. Iznenađeni smo zainteresovanošću proizvođača. Dobavljači opreme kažu da imaju mnogo poziva, nekada se naručivalo desetak traktora, sad više od 50. Svi koji žele da investiraju imaće podršku 30 odnosno 40 odsto”, dodaje Pašalić.