Pašalić: Agrarni budžet za narednu godinu 75 miliona KM, ali to nije sve

20.12.2020. | 20:27

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da agrarni budžet za narednu godinu iznosi 75 miliona KM, ali da to nisu sva sredstva koja će biti izdvojena.

– Imamo i određene pozicije koje se odnose na veterinarstvo i neke druge namjene. Imamo i dodatna sredstva iz različitih projekta koja nisu kreditna, a riječ je od 100 do 150 miliona KM koja će direktno da budu plasirana u poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Pašalić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da su isplaćeni podsticaji za mlijeko koji iznose od 2,1 do 2,5 miliona KM, te iz Kompenzacionog fonda tri miliona KM za meso.

– Do sada smo isplatili nešto manje od 50 miliona KM od predviđenih 70, koliko iznosi agrarni budžet za ovu godinu. Imamo ambiciju da do kraja februara naredne godine sve izmirimo. Iz Kompenzacionog fonda od odobrenih 10 miliona KM isplatili smo osam – dodao je Pašalić.

On je naglasio da je ove godine izdvojeno 10 miliona KM za poljoprivredu od čega iz Kompenzacionog fonda pet miliona za kapitalne investicije, a 5,5 miliona iz budžeta Srpske.

– Ovim isplatama smo angažovali i 39 miliona KM sredstava poljoprivrednih proizvođača što je ukupno oko 50 miliona KM. Sredstva su iskorištena za nabavku traktora, priključaka i izgradnju staja. Ukoliko ovu mjeru zadržimo, a hoćemo, možemo obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju što je preduslov za razvoj poljoprivrede – rekao Pašalić.

Prema njegovim riječima, ova godina bila je uspješna za Republiku Srpsku kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, a prinosi najvažnijih poljoprivrednih kultura bili su veliki.

Kada je riječ o ulaganjima u vodoprivredne objekte, ministar je rekao da je mnogo uloženo u posljednjih osam godina, tačnije više od 220 miliona KM.

– Trenutno radimo u Brodu, Srpcu, Bijeljini i Milićima, a naredne godine radićemo u Modriči, Zvorniku i Doboju. Sredstva ulažemo u izgradnju nasipa i uređenje riječnih korita, a počećemo naredne godine da radimo i dionicu drinskog nasipa u Bijeljini – zaključio je Pašalić.