“Pao” dogovor sa saveznicima! OPEK: Postepeno povećanje dnevne proizvodnje nafte

04.10.2021. | 19:04

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte /OPEC/ i njihovi saveznici saopštili su danas da će se pridržavati ranije postignutog dogovora o postepenom povećanju dnevne proizvodnje nafte.

OPEK i njihovi saveznici suočavali su se sa pozivima većih potrošača, poput SAD i Indije da povećaju proizvodnju nakon što su cijene energenata od početka godine porasle za više od 50 odsto.

“OPEK i saveznici su potvrdili plan o dnevnoj proizvodnji”, navodi se u saopštenju naftnog kartela nakon virtuelnog sastanka ministara, pri čemu je ukazano na ranije usaglašeni dogovor prema kojem će dnevna proizvodnja u novembru biti povećana za 400.000 barela.

Cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla je na iznos viši od 81 dolara po barelu nakon vijesti da će se OPEK pridržavati planiranog povećanja proizvodnje.

“Pratićemo situaciju i kao što je ranije bio slučaj potražnja za energentima pada u četvrtom kvartalu”, rekao je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak nakon razgovora i izrazio je uvjerenje da je stanje na tržištu sada uravnoteženo.

Oznake: Nafta, Proizvodnja