Panika zbog manjka gasa: Cijene bi mogle preći 3.500 dolara

06.07.2022. | 14:53

Cijene gasa na evropskom tržištu ponovo ubrzano rastu i već su bile iznad 1.800 dolara za 1.000 metara kubnih, ali ruski eksperti upozoravaju da bi cijena “plavog goriva” u Evropi mogla dostići i nevjerovatnih 3.500 dolara.

Američka agencija “Blumberg” navodi da je nedostatak gasa pogodio čitavu svjetsku ekonomiju i da prijeti recesijom i novim talasom inflacije.

Pri tome će uvoz tečnog gasa /gasa iz škriljaca/ zadovoljiti samo 40 odsto potreba za gasom u Evropi do 2026. godine, što je još uvijek daleko od količina koje isporučuje Rusija.

Zatvaranjem američkog izvoznog terminala Friport, uzrokovano prošlomjesečnim požarom, cijene gasa u Evropi i Aziji povećane su za više od 60 odsto za samo nekoliko sedmica, a to se poklopilo i sa daljim smanjenjem snabdijevanja iz Rusije.

Prirodni gas nešto je jeftiniji u SAD, ali čak i tamo su terminske cijene više nego udvostručene prije zatvaranja Friporta.

Dok glavni politički saveznici SAD, od NJemačke do Ukrajine, očajnički jure za američkim gasom, proizvođači upozoravaju da će rast prodaje u inostranstvu povećati troškove kod kuće, navodi “Blumberg”.

Agencija navodi da su cijene gasa U Evropi od početka prošle godine /2021/povećane za čak 700 odsto.

Ukratko, prirodni gas sada konkuriše nafti kao gorivo koje određuje geopolitiku i neće ga biti dovoljno za sve.

NJemačka je u velikim problemima – taj ekonomski centar Evrope već se suočava sa neviđenom perspektivom da firme i potrošači ostanu bez električne energije.

“Blumberg” upozorava da će dodatni problem za Berlin biti kada glavni gasovod za dopremu ruskog gasa “Sjeverni tok jedan” od 11. jula bude potpuno zatvoren zbog održavanja, pri čemu raste strah da ga Moskva više nikada neće vratiti u pogon.

Oznake: Cijena gasa