Panika širom Njemačke: Smjesta da se pokrene gasovod “Sjeverni tok dva”

19.08.2022. | 12:26

Njemačka treba smjesta da pokrene gasovod “Sjeverni tok dva” kako bi osigurala energetsku bezbjednost zemlje, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Bundestaga Volfgang Kubicki.

On je njemačkoj medijskoj grupi RND rekao da federalni ministar za ekonomska pitanja mora da učini sve kako bi NJemačka imala više energije.

“Trebali bismo smjesta pokrenuti `Sjeverni tok dva` kako bismo napunili naša skladišta gasa za zimu”, istakao je Kubicki.

Prema njegovim riječima, ruski gas ne postaje ni bolji ni lošiji u zavisnosti od toga kroz koji gasovod dolazi.

“Gas u cjevovodu `Sjeverni tok dva` nije ništa drugačiji od gasa u gasovodu `Sjeverni tok jedan`. To je samo drugi cjevovod”, dodao je Kubicki.

“Sjeverni tok dva” je projekat gasovoda kapaciteta 55 miliona metara kubnih gasa godišnje, koji omogućuje tranzit iz Rusije preko Baltičkog mora u NJemačku.

Gasovod je završen prošle godine, ali je NJemačka, u okviru sankcija Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, obustavila sertifikaciju projekta.

U posljednje vrijeme, pojavile su se spekulacije u vezi sa potencijalnim energetskim kolapsom u NJemačkoj tokom naredne zime, usljed obustave isporuka gasa iz Rusije.