Pandemija se u sve “petlja”: U lukama tokom ljeta najmanje putnika u zadnjih 10 godina

21.11.2020. | 14:51

Hrvatski Državni zavod za statistiku saopštio je da je tokom ljeta u morskim lukama u zemlji zabilježeno najmanje putnika u posljednjih deset godina, prenosi portal Indeks.hr.


Tokom prvih devet mjeseci, u hrvatske morske luke doputovalo je 16,1 miliona putnika, što je za 48 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. U trećem tromjesečju u hrvatske morske luke ukrcalo se i iskrcalo 10,6 miliona putnika. To je za 44 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali i najmanje u tom tromjesečju u posljednjih deset godina.

Broj brodova koji su prispeli u luke u prvih devet mjeseci ove godine opao je za 34,7 odsto, na 194.200.

U toku trećeg tromjesečja u hrvatske luke prispjelo je 99.500 brodova, što je za 33 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine. Iz hrvatskog Državnog zavoda za statistiku navode da je pandemija uzorčnik pada prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama.

Robe je, međutim, bilo za 1,4 odsto više u prvih devet mjeseci ove godine, odnosno 15,5 miliona tona. Najveći porast prometa robe od 7,5 odsto (5,5 miliona) zabilježen je u trećem tromjesečju.

Hrvatski Državni zavod za statistiku objašnjava da je takva situacija posljedica porasta prometa tečnog tereta za 15,1 odsto, kao i porasta prometa suve robe za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, promet robe u kontejnerima smanjen je za 9,7 odsto.