Pandemija ostavila teške posljedice: Sarajevski aerodrom izgubio pet miliona KM za prvih pet mjeseci

20.07.2020. | 18:12

Pandemija korona virusa je imala negativan uticaj na poslovanje i finansije brojnih kompanija, a među najpogođenijim granama je aviosaobraćaj, odnosno turizam.

Sarajevski aerodrom je tokom prvih pet mjeseci poslovanja izgubio čak pet miliona KM, a od Vlade FBiH dobijaju 700.000 KM za oporavak.

Usljed dešavanja koja je prouzrokovala pandemija korona virusa Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija i pad broja putnika, što bi prema trenutnim procjenama za posljedicu moglo imati pad prometa putnika za otprilike 55 odsto i pad prihoda od poslovanja za 54 odsto u odnosu na plan za 2020. godinu.

“Finansijski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo samo za prvih pet mjeseci su veći od 5 miliona KM”, rečeno je iz direkcije sarajevskog aerodroma.

Oni su zbog takve negativne računice od Vlade Federacije BiH zatražili pomoć. Kazali su kako se sami ne mogu izboriti s gubicima koje je prouzrokovala pandemija te da će im biti potrebne najmanje dvije godine da se vrate u obim poslovanja kao prije pandemije koronavirusa.

Od Vlade FBiH su dobili 700.000 KM, što i nije od velike koristi kada se uzme u obzir da su već u gubitku više od pet miliona KM, no taj će novac svakako usmjeriti na pokriće gubitaka u poslovanju, kao i za podsticajne mjere aviokompanijama i za radove koji su u toku na dogradnji Terminala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je bio zatvoren za komercijalni saobraćaj od 30. marta do 1. juna i u tom periodu je drastično pao broj aviooperacija. Broj putnika u aprilu i maju ove godine je iznosio 259 i 198 i to su uglavnom bile repatrijacije građana koji su se našli van države u vrijeme pandemije. Poređenja radi, prošle godine u aprilu je kroz sarajevski aerodrom prošlo 89.843 putnika, a u maju 79.808 putnika.

U ljetnim mjesecima Međunarodni aerodrom Sarajevo ima od 100.000 do 200.000 putnika, no zbog malog broja letova, ograničenja raznih država i zabrana prelaska aviosaobraćaj nije uspostavljen ni blizu punog kapaciteta, a broj putnika mjesečno ne prelazi tri cifre. U junu, mjesecu kada je Aerodrom ponovo počeo raditi je bilo svega 343 putnika, dok je prošle godine u istom mjesecu bilo 119.205 putnika.

Zbog ovako znatno smanjenog obima prometa je i broj angažovanih radnika morao biti smanjen, odnosno usklađen s trenutnim potrebama. No, u Aerodromu nije bilo otpuštanja radnika, ali su im plate smanjene za 30 odsto.

Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, Sarajevski aerodrom primjenjuje uštede, prije svega na racionalizaciji troškova nabavki i investicijama, ali i uštede na svim ostalim troškovima, rekli su iz MAS, piše Klix.