Pandemija dobro uzdrmala giganta: “BMW” u gubitku od čak 212 miliona evra

05.08.2020. | 11:49

Njemački proizvođač automobila “BMW” izgubio je 212 miliona evra u drugom kvartalu zbog zatvaranja privrede usljed pandemije virusa korona i prekida prodaje vozila u drugom kvartalu.

Kompanija je saopštila da je u Kini uočen oporavak u periodu od aprila do juna. Ovo je najveće tržište za njemačkog proizvođača automobila.

U istom periodu prošle godine kompanija je ostvarila profit od 1,48 milijardi evra.

“BMW” je u međuvremenu ponovo pokrenuo sve svoje fabrike, a direktor Oliver Cipse rekao je da je “umjereni optimista” kada je riječ o drugoj polovini godine.

On je prognozirao da će do kraja 2020. godine biti zabilježen manji profit.

“Naša brza reakcija i konzistentna upravljačka strategija omogućili su nam da ograničimo uticaj pandemije korone” u prvoj polovini godine, izjavio je Cipse.

Kompanija je saopštila da u Kini postoji pozitivan trend. Ova zemlja je je bila pogođena virusom prije svih ostalih, ali se i ranije otvorila. Prodaja je povećana za 17 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Ukupna prodaja “BMW”, “Minija” i “Rols-Rojsa”, koji pripadaju istoj grupaciji, opala je za 25 odsto, na 485.500 automobila, prenio je AP.

“BMW” proizvodi i motocikle, a posjeduje i ogranak koji se bavi finansijskim poslovima. Sjedište kompanije je u Minhenu, a firma ima ukupno 125.600 zaposlenih.

Oznake: Gubici, Pandemija