Pametna ulaganja: “Tesla” profitirao milijardu dolara od ulganja u bitkoin

Američki proizvođač električnih automobila “Tesla” ostvario je otprilike milijardu dolara dobiti na papiru od ulaganja u bitkoine, kaže Danijel Iv, analitičar kompanije Vedbush Sekjuritis.

Kompanija je “na putu da od ulaganja u bitkoin zaradi više nego od prodaje svojih električnih vozila (EV) u cijeloj 2020. godini”, ocijenio je Iv u jednom tekstu objavljenom u subotu, prenosi CNBC.

Početkom ovog mjeseca “Tesla” je objelodanio u podnesku dostavljenom Komisiji za hartije od vrijednosti da je kupio bitkoine u vrijednosti 1,5 milijardi dolara radi “fleksibilnije dalje diverzifikacije i maksimiziranja povrata od gotovinskih sredstava”.

Kupovina je obavljena u januaru, navela je kompanija, ne otkrivajući kada tačno i po kojoj cijeni. Za sada nije poznato da li je “Tesla” prodao neki od kupljenih bitkoina.

Najveća svjetska digitalna valuta je ove godine zabilježla neviđeni rast, dostižući stalno nove rekordne nivoe. Tržišna kapitalizacija ovog novčića je prošle nedjelje prvi put premašila 1,0 bilion dolara, ojačavši od početka godine do sada 94 odsto.

Danijel Iv nije objasnio u tekstu kako je došao do računice o “Teslinoj” zaradi na bitkoinu. Prema podacima KoinDeska, cijena ove kriptovalute je 31. januara bila na dnevnom maksimumu od 34.793,45 dolara, a 20. februara, kada je Iv objavio svoju bilješku, iznosila je 57.487,03 dolara, napominje CNBC.

To je rast od oko 65 odsto, što znači da bi “Teslina” dobit od ulaganja 1,5 milijardi dolara u bitkoin u tom vremenskom periodu iznosila oko 975 miliona dolara. Budući da bitkoin bilježi danas novi istorijski maksimum od 58.332,36 dolara, “Teslin” profit premašuje milijardu dolara.

“Iako je ulaganje u bitkoin sporedna stvar za ‘Teslu’, očigledno je da je to bila dobra polazna investicija i trend za koji očekujemo da bi u narednih 12 do 18 meseci mogao da zapljusne druge kompanije kojima se javno trguje”, dodao je Iv.

Glavni izvršni direktor “Tesle” Ilon Mask, koji podržava digitalne valute, nedavno je izjavio da je bitkoin “jednostavno manje glup oblik likvidnosti od čuvanja gotovine, ili samo malo bolji”. Međutim, u subotu je napisao na Tviteru da je cijena bitkoina i druge vodeće virtuelne valute etereuma “izgleda visoka”.

Ostavite komentar: