“Paklene” vrućine “pune” kasu: Prodaja leda sve unosniji biznis, traži se kockica više

16.08.2021. | 07:30

Tokom ljetnih mjeseci i velikih vrućina, sve više se traži led, tako da proizvodnja i prodaja leda postaje sve unosniji biznis.

On je najpotrebniji ugostiteljima, ali i običnim građanima, a prema riječima sagovornika “Nezavisnih”, u ovom ljetnom periodu traži se i kockica više.

Željka Perišić Ninković, menadžer prodaje u Fabrici leda “Led ledeni” iz Banjaluke, istakla je da je, za razliku od prošle godine, kada je sve bilo zatvoreno zbog pandemije virusa korona, ove godine potražnja za ledom zaista velika.

“Možemo reći da se ove godine traži kockica više. S obzirom na to da je sve otvoreno, odnosno rade klubovi, kafići, restorani, ali se održavaju i koncerti, velika je potražnja za ledom”, naglasila je Perišić Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, promijenila se i svijest kod građana Republike Srpske te većina, kada ide na izlet na mjesta gdje nije u blizini rijeka, masovno kupuje led i nosi ga sa sobom.

“Postala je već navika da se u ljetnim mjesecima kupuje led. Najviše ga kupuju kafići, restorani, koktel-barovi, ali i benzinske pumpe, jer je na njima veliki protok ljudi”, kazala je Perišić Ninkovićeva.

Istakla je da se cijena nije mijenjala godinama te se za kilogram leda uglavnom izdvaja jedna KM.

“Imamo veoma dobre kapacitete i veliku proizvodnju, ali od početka juna led se masovno traži. Prije četiri ili pet godina bilo je nezamislivo da svaka porodica ode na izlet i da ponese led, dok je sada potpuno drugačija situacija”, navela je Perišić Ninkovićeva.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je za “Nezavisne” da proizvodnja leda u Republici Srpskoj još nije skroz zaživjela, ali da se polako pojavljuju preduzeća na tržištu koja se žele baviti ovim poslom.

“Postoji veliki potencijal i potreba za razvoj ovog biznisa. Ima mnogo prostora za napredak i otvaranje firmi koje bi se bavile ovom djelatnošću, odnosno proizvodnjom. Posebno je led potreban ugostiteljima kojima je on u ovim ljetnjim mjesecima prijeka potreba”, naglasio je Blagojević.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “HoReCa”, naglasio je da je tokom ljetnih mjeseci povećana potražnja za ledom u svim ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj.

“Ugostiteljima potražnja za ledom raste iz godine u godinu. Veoma dobra stvar je što se led može kupiti, a ne da samo imaju led oni koji u ugostiteljskim objektima imaju ledomat. Ovo je veoma važno, najviše za ugostitelje, jer se uvijek zna desiti da ledomat ne može izbaciti više leda, pa možemo otići do najbliže benzinske pumpe i kupiti ga. Ono što je takođe bitno jeste da je jeftin i da po kilogramu ne košta više od jedne marke”, pojasnio je Tatić.

I na internet stranicama za kupoprodaju u Bosni i Hercegovini sve je više oglasa za prodaju leda te su uglavnom slične njegove cijene i kreću se oko marke po kilogramu.

Oznake: Biznis, Prodaja, Vrućina