Pad stope BDP-a: Okretanje domaćoj proizvodnji i rast unutrašnje potrošnje jedini izlaz

13.04.2022. | 08:55

Svjetska banka smanjila je procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u ovoj godini na 2,9 odsto, a prema riječima upućenih, jedini izlaz jeste okretanje domaćoj proizvodnji i rast unutrašnje potrošnje.

Iako se lani BDP vratio na 6,5 odsto i Svjetska banka u januaru ove godine prognozirala za BiH rast od tri procenta, u najnovijem izvještaju te finansijske institucije procjene su smanjene za 0,1 odsto. Iz Svjetske banke predviđaju da će realni rast BDP-a u narednoj godini iznositi 3,1 odsto, te da se tek 2024. godine može očekivati rast od 3,5 odsto.

“Sukob u Ukrajini pogoršaće pritiske na cijene, što će rezultirati stopom inflacije od 4,8 odsto u ovoj godini. Ekonomski rast BiH zavisiće od povećanja privatne potrošnje podstaknute doznakama”, navedeno je u izvještaju.

Iz Svjetske banke upozoravaju da bi dugotrajni efekti sukoba u Ukrajini mogli usporiti oporavak EU što bi negativno uticalo na potražnju za robom iz BiH.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da je očekivati da stopa BDP-a nastavi padati.

“Situacija se ne smiruje, energenti su sve skuplji, lanci snabdijevanja pucaju, došli smo i do određenih psiholoških momenata u pojedinim državama kada se javlja panika među stanovništvom i demotivisanost za rad. Ta sumorna slika jeste naša realnost, nažalost”, rekao je Ljuboja za “Glas Srpske“.

Dodao je da je međunarodna politika takva da nema mjesta za kompromis.

“Dok je politika takva i dok postoje sukobi koji očigledno odgovaraju pojedinim ekonomijama imaćemo ovakvu situaciju u Evropi. Ekonomije na Starom kontinentu će veoma stagnirati usljed svega što se dešava, dok će ostale profitirati. Neće biti svih roba koje su potrebne i nama i cijeloj Evropi, a njihove cijene će samo da rastu i njih će diktirati SAD, te Daleki i Bliski istok”, upozorio je Ljuboja.

Naglašava da su dalja poskupljenja repromaterijala i energenata očekivana i da je produbljivanje recesije neminovno.

“Naša ekonomija koja je uvozno orijentisana, mala i krhka može samo očekivati pad BDP-a, a jedan vid borbe protiv svega toga jeste okretanje domaćoj proizvodnji i povećanje unutrašnje potrošnje”, rekao je Ljuboja.

Sa druge strane, u Privrednoj komori Srpske kažu da je protekli period pokazao da je davanje bilo kakvih prognoza veoma nezahvalno.

“Sve što se dešava na svjetskom tržištu odražava se i na poslovanje naše privrede, međutim, ohrabruje to što je u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle prerađivačka industrija Srpske porasla za 5,8 odsto, promet u industriji je povećan za skoro 35 odsto. Osim toga i izvoz je povećan za 38 odsto u ova dva mjeseca. Sve to pokazuje da privreda Srpske odolijeva izazovima”, istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Doznake

U izvještaju Svjetske banke navedeno je da bi sporiji rast u EU mogao da ograniči doznake iz inostranstva od kojih BiH zavisi jer one čine blizu osam odsto BDP-a.

U prošloj godini dijaspora je kući poslala nešto više od tri milijarde maraka, što je za oko pola milijarde više u odnosu na godinu ranije.