Pad nakon dužeg vremena: Julska plata u Srpskoj manja za šest KM

22.08.2023. | 13:02

Prosječna julska plata u Republici Srpskoj iznosila je 1.278 КM i u odnosu na jun manja je za šest maraka.

Kako je saopšteno iz Zavoda za statistiku RS, julska plata je u odnosu na jun nominalno manja za 0,5 odsto, a realno za 0,4 odsto. U odnosu na isti mjesec prethodne godine kada je plata bila 1.160 KM, došlo je do nominalnog povećanja od 10,2 odsto, a realno za 4,7 odsto.

Prosječna mjesečna bruto plata iznosi 1.943 КM.

Posmatrano po područjima, u julu 2023. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.724 КM, a najniža prosječna neto plata isplaćena je u području saobraćaj i skladištenje, 961 КM, prenosi Srpskainfo.

U julu 2023. godine, u odnosu na jul prošle godine, u 18 od 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 16,5 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 14,5 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 13,6 odsto. Smanjenje je zabilježeno u području poslovanje nekretninama 0,1 odsto.

TOKOM SEDAM MJESECI INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA MANJA ZA TRI ODSTO

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u sedam mjeseci ove godine manja je za tri odsto u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježen je rast od 2,2 odsto.

U vađenju ruda i kamenu je u posmatranom periodu ostvaren pad od 3,3 odsto, a u prerađivačkoj industriji pad je bio 5,4 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj je u julu, u odnosu na jun, bila veća za 0,7 odsto.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Srpskoj u julu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine manja je za 0,2 odsto.

Broj zaposlenih radnika u industriji Srpske u julu u odnosu na jun manji je za pola procentnog poena.