Pad dva kvartala zaredom! Analitičari ocjenjuju da je privreda uronila u recesiju

30.09.2020. | 13:27

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u padu je već deseti mjesec zaredom, a analitičari ističu da je privreda uronila u recesiju, s obzirom da bilježi pad dva kvartala zaredom.

Industrijska proizvodnja u avgustu pala je 1,1 odsto u odnosu na jul, a u odnosu na isti mjesec prošle godine 1,2 odsto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Pad proizvodnje u avgustu na godišnjem nivou zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše – 5,1 odsto u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije pala za 0,2 odsto.

Sa druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,5 odsto, a sa rastom od 0,8 odsto slijedi je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Za osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je pala za 5,2 odsto u odnosu na isti period lani.

Analitičari Rajfajzen banke ističu da je pad najvećim dijelom rezultat zatvaranja većine privrednih aktivnosti i otežanog protoka roba zbog mjera uvedenih za suzbijanje pandemije virusa korona.

Oni ukazuju da je pad industrijske proizvodnje, kao i potrošnje u julu u avgustu, posljedica korona krize i da će, s obzirom da je potrošnja najveća komponenta BDP-a, privreda zabilježiti pad i u trećem tromjesečju, što znači da je uronila u recesiju. U drugom je tromjesečju BDP je pao rekordnih 15,1 odsto na godišnjem nivou, a pad u trećem tromjesečju znači da je privreda uronila u recesiju, koja se definiše padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Analitičari u narednoj godini očekuju oporavak industrijske proizvodnje, a niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije, te nivo tehnološke intenzivnosti ostaće glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta.