Ozbiljan udarac za registrovane radnike: Tokom pandemije “procvjetao” nelegalni prevoz u BiH

02.11.2020. | 20:39

Tokom pandemije je došlo do ekspanzije nelegalnog prevoza u BiH, čime su najviše pogođeni legalni prevoznici koji rade zakonito, a čiji je posao, zbog korone i „kolega“ koji im otimaju putnike, smanjen za čak 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Akcija

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH poručuju da je ova akcija pokrenuta iz razloga što su registrovani prevoznici već duži vremenski period suočeni s problemom pojave nelegalnog prevoza.

“Planirano je da ona traje jedan mesec, ali će biti produžena i u decembru, zbog praznika i veće obima kretanja putnika. Nelegalni prevoznici djeluju kako u unutrašnjem, tako i u međunarodnom drumskom prevozu. Inspektori uglavnom djeluju po prijavama registrovanih prevoznika, te njihovom učestalom prelazu preko graničnih prelaza s različitim grupama putnika. To je osnova za pokretanje prekršajnog postupka” objašnjava za Srpskainfo stručni savjetnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju u MKT, Majda Tatarević.

Ekspanzija

Prema njenim riječima, nadležne institucije su u proteklom periodu kontrolisale, sankcionisale i zabranjivale rad prevoznicima bez dozvole, ali je tokom pandemije došlo do ekspanzije nelegalnog prevoza.

“Pokrenuli smo i inicijativu za izmjenu Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Izmjenama ovog zakona daje se nadležnost Graničnoj policiji da neprestano kontroliše i sankcioniše ovu vrstu prevoza”, naglašava Tatarevićeva. U BiH je registrovano 294 prevoznika, a tačan broj nelegalnih prevoznika će se, kako kažu u MKT, moći utvrditi tek nakon izmjene pomenutog zakona.

Dokazi

Iz Inspektorata RS poručuju da, trenutno, najveći problem predstavljaju građani BiH s putnim ispravama drugih zemalja i kombi vozilima stranih registarskih tablica, koji na pravcima za Austriju, Njemačku, Švajcarsku svojim privatnim vozilima prevoze putnike.

“Ova vrsta prekršaja je vrlo kompleksna za dokazivanje, jer ga građani čine vozilom u privatnom vlasništvu, pa je neophodno dokazati da naplaćuju prevoz. Riječ je o građanima koji nemaju obavezu da raspolažu odobrenjem za rad da bi učestvovali u saobraćaju, jer se radi o raspolaganju vlastitim automobilom. Da bi se navedeno stanje nelegalnog prevoza moglo konstatovati, te u skladu s tim izreći sankcije i represivne mjere, mora postojati dokaz o plaćenoj usluzi prevoza, karta kod putnika ili njegova izjava da je platio uslugu. Međutim, saputnici, u pravilu, u izjavama negiraju plaćanje prevoza”, ističe za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS, Dušanka Makivić.

Podrška države

Dodaje da je proteklih godina eliminisan nelegalni prevoz putnika prema Srbiji, koji su obavljale turističke agencije iz Beograda i Novog Sada kombi vozilima u njihovom vlasništvu.

“Inspekcija je iz saobraćaja isključivala vozila za koja je postojala sumnja na nelegalni prevoz putnika, prekidali su započete vožnje, a putnike upućivali na vozila javnog prevoza koja legalno saobraćaju u započetom pravcu putovanja”, kaže Makivićeva. Iz Spoljnotrgovinske komore BiH poručuju da je pojava nelegalnog prevoza, i pored konstantnih aktivnosti nadležnih organa, prisutna već duži period.

“Ona prijeti potpunom blokadom legalnog prevoza i krahom velikog broja firmi koje taj prijevoz obavljaju u skladu s važećim propisima. Javnom drumskom prevozu putnika takođe je potrebna podrška države, kako bi opstao i prebrodio krizu u kojoj se nalazi, a koja nije  prouzrokovana lošim rukovođenjem kompanijama, nego neadekvatim zakonskim rješenjima”, naglašavaju u STK.

Jasno propisani uslovi

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da su, kroz Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, jasno propisali u kojim uslovima je zabranjen javni prevoza ljudi.

“Između ostalog, zabranjen je ako ga, putničkim vozilom ili autobusom, obavlja osoba koja nema svojstvo prevoznika, te ako se prevoz obavlja dva ili više puta tokom dana, sedmica ili mjeseci, pri čemu je riječ o prevozu različite grupe osoba, na istom ili sličnom prevoznom putu. Javni prevoz zabranjen je i ako se osobe koje se prevoze ukrcavaju ili iskrcavaju na autobuskim stajalištima ili na istim ili sličnim mjestima ukrcavanja ili iskrcavanja, kada se prevoz obavlja na relacijama na kojima postoji linijski prevoz, ako se praktikuje prevoz „od vrata do vrata””, kažu za Srpskainfo u ovom ministarstvu.

Dodaju da inspektor može da utvrđuje da li je osoba koje upravlja vozilom u mogućnosti da od prihoda ostvarenih po osnovu rada finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o posljednjem tehničkom pregledu.

“Na ovakav način smo omogućili inspektorima jasnije utvrđivanje nelegalnog prevoza”, kažu u MSV.

Oznake: Pandemija