Ozbiljan udarac korone! Pala dobit banaka u Federaciji BiH, skuplji krediti građanima

Banke u Federaciji BiH u prvoj polovini ove godine ostvarile su pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobit u iznosu od 105,5 miliona KM, što je za 76,2 miliona KM ili 41,9 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine, navodi se u novom izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH.

“Posljedice pandemije, koje će se moći sagledati tek u narednom periodu, imale su značajan uticaj na finansijski rezultat bankarskog sektora FBiH sa prvim polugodištem 2020. godine. Iskazana ukupna neto dobit iznosila je 106 miliona KM (14 banaka), a gubitak je iskazala jedna banka u iznosu od 0,5 miliona KM”, stoji u dokumentu.

Moratorij na kredite od 2,8 milijardi KM

U periodu do 30. juna godine, ukupan iznos kredita stanovništva po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je 826,6 miliona KM što je 11,3 odsto kreditnog portfolia stanovništva. Ukupan iznos kreditnih obaveza za pravna lica po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je dvije milijarde KM, što je 25,3 odsto kreditnog portfolia pravnih lica.

Ukupan iznos kredita sa izvršenim moratorijem je 2,8 milijardi KM ili 18,6 odsto ukupnog kreditnog portfolia na dan 30. juna.

Rast kamata na kredite stanovništvu

Ukupna prosječna efektivna kamatna stopa (EKS) na sve kredite u FBiH u prvoj polovini godine iznosila 3,59 odsto i u odnosu na kraj 2019. godine, kada je bila 3,86 odsto, smanjena je za 0,27 procentnih poena.

To znači da nije došlo do rasta kamata, kako se strahovalo da bi se moglo desiti zbog krize izazvane korona virusom. No, posmatrajući samo kredite stanovništvu, došlo je do blagog rasta kamata. Time je zaustavljen višegodišnji trend pada kamata.

Efektivne kamatne stope na ukupne kredite odobrene privredi smanjene su za 0,1 procentni poen (sa 2,81 odsto na 2,71 odsto), a EKS na ukupne kredite odobrene stanovništvu, u prosjeku, povećane su za 0,11 procentnih poena (sa 6,89 odsto na 7 odsto).

Smanjena zarada mikrokreditnog sektora

Kada je riječ o mikrokreditnom sektoru u Federaciji BiH, u prvoj polovini ove godine iskazan je pozitivan finansijski rezultat (prije oporezivanja) u iznosu od tri miliona KM, što je manje za 71,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Do pada je došlo usljed značajnog povećanja troškova rezervisanja za kreditne i ostale gubitke i ostalih poslovnih rashoda.

U periodu do 30. juna, ukupan iznos mikrokredita po kojima je odobren moratorij/posebne mjere iznosi 121,3 miliona KM, od čega se na fizička lica odnosi 114,4 miliona KM ili 94,3 odsto, a na pravna lica iznos od 6,9 miliona KM ili 5,7 odsto, piše Avaz.

Ostavite komentar: