Ove godine početak gradnje autoputa Beograd-Sarajevo

30.01.2019. | 18:01

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o realizaciji novog investicionog ciklusa koji obuhvata i početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

Ona je rekla da je tekući ciklus investicija u drumskoj i željezničkoj infrastrukturi skoro završen i da Srbija u ovoj godini kreće u novi ciklus vrijedan više od pet milijardi evra, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Izgradnja Koridora 10, istočnog i južnog kraka, na samom je kraju i ove godine krećemo sa izgradnjom novih drumskih koridora, kao što su autoput Beograd-Sarajevo, auto-put Niš-Merdare-Priština, kao i nastavak izgradnje Koridora 11 ka Crnoj Gori”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su u prethodnom periodu, uporedo sa rekonstrukcijom pruga i nabavkom novih vozova, ostvareni značajni rezultati u reformi željeznice koja će biti nastavljena zajedno sa novim projektima.

Mihajlovićeva je u decembru sa predstavnicima “Puteva Srbije” i turske kompanije “Tašjapi” potpisala komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju jedne dionice autoputa Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina.

Taj autoput gradiće se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrednosti od oko 1,05 milijardi evra.

Misija MMF-a juče je u Beogradu počela zvanične razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije u okviru drugog razmatranja rezultata programa koji ta finansijska institucija ima sa Srbijom.

Tokom posjete misije MMF-a do 5. februara biće razmatrano sprovođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.