Otpuštanja u sferi tehnologije: LinkedIn zatvara 700 radnih mjesta i aplikaciju za Kinu

10.05.2023. | 11:29

Najnovija otpuštanja u sferi tehnologije bilježi LinkedIn, firma koja zatvara 716 radnih mjesta od 20.000 zaposlenih.

Društvena mreža koja se fokusira na poslovne profile, takođe će ukinuti svoju lokalnu aplikaciju za zapošljavanje u Kini.

U pismu glavnog izvršnog direktora kompanije, Rajana Roslanskog, stoji da je taj potez usmjeren na racionalizaciju poslovanja kompanije. U posljednjih šest mjeseci, kompanije uključujući Amazon, LinkedIn-ov “roditelj” Majkrosoft i Alfabet najavile su otpuštanja.

“S obzirom da tržišna potražnja sve više fluktuira, i da bismo efikasnije služili tržištima u nastajanju i rastu, širimo upotrebu dobavljača”, napisao je Roslanski. On je takođe rekao da će promjene rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mjesta za koja će zaposleni koji su pogođeni ovim mjerama u prodaji, operacijama i timovima za podršku, moći da se prijave.

Nakon dobrim dijelom povlačenja iz Kine 2021. godine, navodeći “izazovno okruženje”, preostala aplikacija pod nazivom InCareers takođe će biti ukinuta do 9. avgusta. InCareers inače, pokriva samo kinesko tržište.

Portparol LinkedIn-a rekao je da će kompanija zadržati prisustvo u Kini kako bi pomogla kompanijama koje tamo posluju da zaposle i obuče zaposlene van zemlje.

LinkedIn je jedina velika zapadna platforma društvenih mreža koja posluje u Kini.

Kada je pokrenuta 2014. godine, firma je pristala da se pridržava zahtjeva kineske vlade prema kojima bi tamo poslovala.

U to vrijeme, američki senator Rik Skot, nazvao je ovaj potez “grubo umirenje i čin potčinjavanja komunističkoj Kini”, u pismu izvršnom direktoru LinkedIn-a Rajanu Roslanskom i šefu Majkrosofta Sati Nadeli, prenosi “Euractiv”.