Otkud naše zarade na vrhu?! Pogledajte listu država sa najvećim rastom plata FOTO

17.05.2023. | 12:05

Srbija i Bosna i Hercegovina predvode listu zemalja svijeta sa najvećim rastom plata od decembra 2022. godine, pokazuju podaci koje je na „Tviteru“ podijelio kanal „World of statistic“, baziran na istraživanju statističkih podataka prvenstveno iz svijeta ekonomije.

Prema njihovom istraživanju, od proteklog decembra plata je najviše rasla u Srbiji, i to za 15,2 odsto, nakon čega slijedi rast plata u BiH sa 14,86 odsto. Prvih deset država sa najvećim rastom su iz Evrope, mahom istočne, a na sedmom mjestu nalazi se Hrvatska čiji građani primaju plate veće za 11,8 odsto.

Slične podatke o rastu plata u prvom dijelu ove godine pokazuju i drugi svjetski poznati ekonomski vebsajtovi. Tako na sajtu „statista.com“, postoje podaci o rastu plata od početka 2023. godine, ali sa nešto drugačijim redoslijedom.

Prema njihovim podacima, na prvom mjestu je Mađarska sa rastom plata od 15 odsto, nakon nje dolaze Srbija i BiH, sa povećanjem plata od 12,2 odnosno 11,8 odsto. Srbija i BiH predvode pomenutu listu i prema podacima sa sajta „Trading Economics“.

U objašnjenju ovih podataka navodi se da, iako se uglavnom tako posmatra, prosječni rast plata nije nužno pozitivna stvar. Same plate mogu da rastu zbog ekonomskog razvoja zemalja, ali takođe i zbog rasta inflacije i povećanja troškova u državama, kao i zbog odliva radne snage.

Srđan Banović, BL portal