Osuđuju “zavaravajuće” izjave kompanije: Njujork tuži Pepsi – ovo je razlog

16.11.2023. | 19:42

Država Njujork podnijela je tužbu protiv kompanije PepsiCo.

U tužbi ukazuju na plastični otpad diva gaziranog pića i osuđuju “zavaravajuće” izjave kompanije o životnoj sredini.

Građanska tužba, koju je glavna državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms podnijela na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo doprinio “uznemiravanju javnosti” u vezi sa rijekom Bafalo. Traži se nametanje finansijskih kazni i kompenzacionih šteta firmi, kao i da PepsiCo prestane da prodaje robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme, prenosi Index.

“Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, ali neodgovorno pakovanje i marketing kompanije Pepsi ugrožavaju snabdijevanje vodom, sredinu i javno zdravlje”, kazala je Džejmsova.

“Niko ne bi trebalo da se brine o plastici u svojoj pitkoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu rijeke ili plastičnom zagađenju koje šteti divljim životinjama”, dodala je.

Pepsi je objavio da je kompanija “ozbiljna” po pitanju smanjenja količine plastike i da je “transparentna” u svojim naporima.

“Ovo je složeno pitanje i zahtijeva uključivanje različitih činilaca, od firmi, četvrti, pružalaca usluga smanjenja otpada i čelnika zajednica do potrošača”, rekao je portparol Pepsija.

Istraživanje kancelarije Letiše Džejms pokazalo je da je Pepsijeva plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog zagađenja rijeke Bafalo, tri puta veći od one drugog zagađivača, Mekdonaldsa.

Problemi sa zdravljem “uključuju rani pubertet kod djevojčica, smanjeni broj spermija, izmijenjene funkcije reproduktivnih organa, gojaznost, izmijenjena polna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka”, dodaje se.

U tužbi se priznaju izjave kompanije u kojima se obećava da će preduzeti mjere za smanjenje plastičnog zagađenja, ali se i navodi da Pepsi ne ispunjava ta obećanja.

Dodatno, Pepsi je prozvan da nije u značajnoj mjeri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu Njujorka. S druge strane, Pepsi je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Nemačku, navodi se u tužbi.

Oznake: Njujork, Pepsi, Tužba