Ostaje stabilna: Rublja porasla i preokrenula gubitke

04.04.2022. | 15:34

Ruska rublja je porasla danas, preokrenuvši ranije gubitke, a referentni indeks MOEKS popeo se na nivoe posljednji put viđene prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini, dok su tržišta čekala novu rundu pregovora Moskve i Kijeva.

Investitori su pratili dešavanja u vezi sa situacijom u Ukrajini, kao i rizike od novih zapadnih sankcija Moskvi pored već nametnutih kazni, koje su bez presedana.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebna nova runda sankcija protiv Rusije.

“Dešavanja oko Ukrajine poslije vikenda ponovo povećavaju stepen konfrontacije sa zapadnim zemljama“, navode analitičari “Rosbanke”.

U 11.52, po srednjeevropskom vremenu, rublja je bila 0,8 odsto jača u odnosu na dolar na 83,25, preokrenuvši ranije gubitke, ali je i dalje slabija od svog najjačeg nivoa od 23. februara od 80,3325, koliko je bilo u petak, 1. aprila.

U odnosu na evro, rublja je porasla za 1,8 odsto na 91,33, udaljavajući se još više od najniže vrijednosti od skoro 132,42 koliko je dostigla u trgovini u Moskvi 10. marta.

“Pregovori Rusije i Ukrajine će se nastaviti ove nedjelje. Uprkos prijetnji novim sankcijama, očekujemo da rublja ostane stabilna i da se trguje na približno sadašnjem nivou usred mjera kontrole kapitala”, saopštila je “Alfa banka”.

Očekuje se da će rublja ostati u rasponu od 80-90 za dolar u naredne dvije nedjelje, navode analitičari “Promsvjazbanke”.

Oznake: Novac, Porast, Rublja, Rusija