“Osjećala bih se prilično glupo da umrem”: Bogati Evropljani sve manje troše novac

15.09.2020. | 10:19

Ilene Stil (63) iz Londona do sada bi već imala iza sebe nekoliko putovanja širom svijeta, ali ne i ove godine, čak iako su ublažene restrikcije uvedene zbog pandemije vir

Kako broj zaraženih korona virusom u Evropi ponovo raste, podaci o potrošnji pokazuju da se zbog straha od zaraze mnogi imućniji potrošači suzdržavaju od većih izdataka.

To je loša vijest za maloprodaju, proizvođače luksuzne robe i sektor rekreacije, zabave, sporta i turizma koji očajnički žele nadoknaditi izgubljeno, piše Radiosarajevo.

“Više nije zabavno izlaziti kada rizikujete zarazu virusom i morate poštovati niz mjera, koje se kreću od oblačenja papirnatih čarapa da bi mogli isprobati nove patike do plastičnih pregrada koje dijele klijente kod frizera”, rekla je Stil.

Ispitivanja ponašanja potrošača u zemljama kao što su Velika Britanija, Danska, Francuska i Švedska pokazuju obrazac koji je zabilježen i u Sjedinjenim Državama: premda su trgovine ponovno otvorene, potrošači s visokim primanjima ne troše.

Britanski potrošači koji zarađuju 40.000 funti ili više nakon oporezivanja ostvarili su oko 35 posto potrošnje 2019., a u drugom kvartalu 2020. odgovorni su za 45 posto pada potrošnje, pokazalo je ispitivanje kartičnih transakcija koje je proveo profesor Paolo Suriko s Londonske poslovne škole.

“Želimo stvoriti situaciju u kojoj mladi i siromašni mogu malo više štedjeti, a stariji trošiti. Ali događa se obrnuto”, objasnio je Suriko. Istraživanje ekonomiste Asgera Laua Andersena analiziralo je potrošnju 860.000 potrošača u Danskoj i Švedskoj od marta do maja. Danska je uvela stroge restrikcije zbog koronavirusa, a Švedska nije, ali je zato imala više zaraženih.

Novo brzo širenje zaraze, u kombinaciji s postupnim ukidanjem državne podrške radnicima na dopustu zbog pandemije, mogli bi dodatno oslabiti potražnju u grupama koje imaju  niža primanja, posebno u sektorima kao što su  trgovine s prehrambenim proizvodima koji su se do sada dobro držali.