Oprez! Slovenija i Italija povukle proizvod sa tržišta samoproglašenog Kosova

11.09.2023. | 21:47

Slovenija identifikovala kancerogene hemikalije u čipsu proizvedenom na tzv. Kosovu, a Italija uništila pošiljku.

Drugog juna ove godine, brzi sistem Evropske unije upozorio je Agenciju za hranu i veterinu o visokom nivou kancerogene hemikalije akrilamida u proizvodu proizvedenom na tzv. Kosovu i to u Vipa čipsu.

Pošiljka je sa tzv. Kosova poslata na italijansko tržište, ali su tokom tranzitne rute u Sloveniji uzeti neki uzorci za analizu. Rezultati su pokazali da je količina akrilamida tri puta veća od dozvoljene. Dakle, smatraju ga opasnim za potrošnju.

“Izvozimo u mnoge zemlje Evrope, ali smo u ovom trenutku dobili informaciju od našeg distributera u Italiji da je nakon analize jedan naš proizvod izašao sa većim vrednostima nego što je dozvoljeno kod akrilamida”, rekao je menadžer kvaliteta u firmi “Pestova” Agran Haljimi.

Hemikalije podstiču kancer

Akrilamidi su hemikalije koje nastaju kada se određeni prehrambeni proizvodi peku na visokim temperaturama.

“Akrilamid je hemijska komponenta, koja nastaje kada se aminokiselina aspartin koja se nalazi u raznim namirnicama, na primer u krompiru, u kontaktu sa njihovim šećerima, stvara na visokim temperaturama tokom pripreme namirnica, odnosno tokom prženja, na primer, akrilamidi se stvaraju, tako nastaju”, rekao je doktor specijalista humane ekologije u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Ergil Binče.

Količina akrilamida iznad dozvoljenog nivoa podstiče razvoj kancera kod ljudi.

“Pokazano je da je štetan za ljudski nervni sistem, štetan za reproduktivne organe, posebno kod muškaraca. Ali postoje i druge štete koje može učiniti. U stvari, to pomaže okolnostima za stvaranje raka”, rekao je Binče.

Italija i Slovenija povukle čips sa tržišta

Zato je italijanska vlast, na osnovu rezultata slovenačkih vlasti, obe zemlje koje su dio Evropske unije, povukla čips sa tržišta i uništila.

“Po dobijanju informacija od Evropske unije, jer je sistem Evropske unije za sve zemlje Evropske unije, identifikovala ga je Slovenija, a onda proizvod, koji je bio iz rane serije, taj proizvod se nije vratio na tzv. Kosovo, već je identifikovan i uništen”, rekao je glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku.

Glavni sanitarni inspektor ne zna kolika je količina domaće proizvodnje koju su uništile italijanske vlasti. A iz kompanije “Pestova” se navodi da je količina oko 200 pakovanja od 9 čipsa, što ukupno iznosi 1.800 kesa čipsa.

“Količina koja je otišla u Italiju, ako ne griješim, bila je negde oko 200 paketa, a sa italijanskog tržišta su odmah povučeni sa tržišta i kao takvi na osnovu propisa italijanske države, takav proizvod je uništen”, rekao je menadžer kvaliteta u kompaniji “Pestova” Agran Halimi, piše Kossev / Blic.