“Oporavak vrlo krhak”: Iz MMF upozoravaju da se kraj korona krize još ne nazire

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas da kriza korona virusa “još uvijek nije gotova”, ističući potrebu za multilateralnom saradnjom kako bi se obezbijedile adekvatne zalihe vakcine kada ona bude proizvedena.

“Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regionima i sektorima. Da bi se obezbijedio nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljenja”, ocjenjuju Georgieva i Gopinat u članku.

Bolest kovid-19, izazvana novim korona virusom, odnijela je 900.000 života širom svijeta, a MMF procjenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12 hiljada milijardi dolara do kraja 2021. godine, zbog čega će zemljama sa niskim prihodima vjerovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška.

MMF je obezbijedio hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država sa niskim prihodima, i najavio da je spreman da obezbijedi podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Do 8. septembra ove godine, u procesu razvoja je bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima, pišu Georgieva i Gopinat, koje prognoziraju da postoje 90-procjentne šanse za uspješan razvoj takvog proizvoda.

Dodale su da je globalna saradnja neophodna kako bi se obezbijedila blagovremena proizvodnja, odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, i pravedna distribucija vakcina.

“Neujednačena raspodjela bi mogla da poboljša ekonomske prilike u zemljama koje prve obezbijede vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom”, zaključuje se u tekstu.

Ostavite komentar: