Oporavak tržišta: BiH izvezla namještaj od drveta u vrijednosti od 226,7 miliona KM

16.06.2021. | 11:13

BiH je za četiri mjeseca ove godine u inostranstvo izvezla namještaj od drveta u vrijednosti većoj od 226,7 miliona maraka, odnosno za 44,4 odsto više u odnosu na isti period lani, što je prema riječima privrednika uvertira za još bolje rezultate, koji se očekuju do kraja ove i u narednoj godini.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u istom periodu uvezen je drveni namještaj vrijednosti 27,9 miliona maraka, što je za 25,8 odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Najviše ovog namještaja otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Holandiju, Austriju i Sloveniju. Sa druge strane najviše se uvozilo iz Srbije, Poljske, Turske, Italije, SAD i Njemačke.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da ovi rezultati ohrabruju te da je situacija u sektoru namještaja dobra i kada se posmatraju podaci samo za Republiku Srpsku.

“Vrijednost namještaja koji je Srpska plasirala od januara do kraja aprila ove godine je oko 90 miliona maraka, što je za oko 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U sektoru proizvodnje namještaja bilježimo još bolji rezultat i rast od oko 55 procenata”, pojasnio je Šinik.

Podsjetio je da je lani pandemija virusa korona učinila svoje te da je posebno kritičan bio april, kada je u ovoj grani privrede zabilježen veliki podbačaj.

“Krajem prošle godine došlo je do blagog opravka, a taj trend nastavljen je i u ovoj godini. Potražnja se održava na nama najvažnijim tržištima, gdje se posebno izdvaja Njemačka. U sektoru namještaja bilježimo oporavak i smatram da je ovo uvertira za još bolje rezultate”, kazao je Šinik.

Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini sektor namještaja u RS oborio sve rekorde.

Zaposleni

Lazo Šinik je ranije rekao da je u industriji namještaja u Srpskoj zaposleno oko 4.000 radnika. Naglasio je da je uprkos krizi u toj grani privrede u prošloj godini broj zaposlenih povećan za oko 3,5 odsto.

Oznake: Izvoz, Namještaj